Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbpolitiken är rätt fokus

/
  • Företrädare. Regeringens politik i vårbudgeten presenterades i Dalarna av fem företrädare för de borgerliga ledamöterna på dalabänken, nämligen Lennart Sacrédeus (kd), Camilla Lindberg(fp), Ulf Berg (m), Kenneth Johansson (c) och Patrik Forslund (m). Foto: johan solum

Annons

Ingen motsäger regeringen om kraften i ekonomin just nu. Antalet jobb ökar vecka för vecka och sysselsättningen ligger på en hög nivå, trots hot om problem med avtalstvister mellan arbetsgivare och arbetstagare. I höstas förutsåg regeringen en BNP-tillväxt på 3,3 procent i år, nu skrivs den upp till 3,7 procent för i år och till 3,3 procent för nästa år. Sverige går som tåget!

Ekonomin utvecklas i en takt som får allt fler att varna för en kommande överhettning med ökade räntor och krav på lönekompensationer som följd. Konjunkturinstitutet tillhör de observatörer som befarar att underfinansieringen av regeringens budget tvingar Riksbanken till en räntehöjning.

Dessa, och i förlängningen risken för en ökad inflation, är inga moln på himlen som just nu förefaller att hämma regeringen i ivern att få ut så många som möjligt i jobb. Bland nyheterna i vårbudgeten finns förslag om att satsa på en lärlingsutbildning på gymnasienivå liksom att anslå miljardbelopp för att åstadkomma en bra mottagning av de flyktingar som i ett allt större antal söker sig till vårt land.

Allt talar för att regeringen ska nå målet om att öka sysselsättningen med 185 000 personer fram till 2009 och att den totala arbetslösheten samtidigt minskar med nära 100 000 personer. Rent av kan regeringen få anledning att ompröva framtidsbilden. Den kan nämligen visa sig bli ännu positivare än de nära 200 000 jobb som finns kalkylerad i den nuvarande prognosen.

Men alla delar inte bedömningen att regeringens förslag är bra för ekonomin och Sverige. Oppositionen, inkluderande LO, är indignerad över de fördelningspolitiska effekterna av regeringens många utspel, både i vårbudgeten och tidigare. Försämringarna i a-kassan är fortfarande en källa till irritation och om regeringens förslag att slopa förmögenhets- och fastighetsskatterna är kritiken inte nådig. Ändå är det få som tror att en eventuell kommande socialdemokratisk regering skulle välja att återupprätta de slopade skattesystemen.

Trots att regeringen varit så flitig i arbetet med att fullfölja sina löften från valrörelsen, återstår ännu många arbetsuppgifter. Men innan det är dags för någon ny och kostsam reform måste redan presenterade förslag lotsas igenom i riksdagen. Den kommande debatten är viktig. Inte minst för att regeringens politik ska hinna förankras både hos anhängare och politiska motståndare.

Först när alla frågetecken har rätats ut kan regeringen Reinfeldt räkna med att vinden vänder i de kommande opinionsmätningarna. Nya jobb, färre arbetslösa och färre bidragsberoende, ökade löner och stora framgångar för svensk exportindustri. Konjunkturen går regeringens väg. Det är allianspartierna som framgångsrikt format det politiska innehållet!

Mer läsning

Annons