Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben är viktigare än ny ministerpost

Annons

den 4 aprilår 2006

Visserligen är det lätt att begripa att politiker under ett valår tar chansen att lyfta också landsbygdens frågor, särskilt när man är inbjuden att debattera vid landsbygdens egen riksdag.

Men det är föga troligt att partiledarna i den borgerliga alliansen kommer att prioritera ministerposten i landsbygdsfrågor när valrörelsen kommer i gång på allvar.

Kampen om makten genomförs nämligen i storstadsregionerna med dess stora väljarunderlag.

Det är ett faktum som också kommer att styra alliansens strategi i förlängningen.

Dessutom är det lite övermaga att alliansens företrädare redan nu börjar dividera om eventuella behov av nya ministerposter i en kommande regering. Ännu är det alldeles för tidigt att ta ut någon valseger i förskott, särskilt som de fyra borgerliga partierna under den senaste tiden haft så förtvivlat svårt att komma överens i sakpolitiska frågor.

Även om en borgerlig regering vore en självklarhet efter den 17 september är det inte säkert att en särskild minister bäst gynnar landsbygdsfrågorna i en ministär som styrs av de borgerliga.

Det finns nämligen en risk att en sådan modell får till följd att allt som har med landsbygden att skaffa skyfflas in till en minister och ett departement, utan att regeringen ser till helheten.

Landsbygdsfrågorna handlar numera inte bara om jord- och skogspolitik. Alla näringar berörs och förutsättningarna att driva företag ser olika ut beroende på var verksamheten förekommer i landet.

Fortfarande spelar EU-bidragen en viktig roll för den agrala näringen, medan andra delar av näringslivet inte kan räkna med några motsvarande stödformer.

Tillgång till skolor, sjukvård, polis, post, bank och annan livsnödvändig service är överlevnadsfrågor både i stad och på landsbygd.

I dag har vi ett system som i princip innebär att regionens befolkningsunderlag avgör servicegradens omfattning. Det finns ingen anledning tro att en borgerlig regering hittar ett koncept som blir ett bättre instrument i syfte att ge landsbygden en god överlevnadschans.

Som för den nuvarande regeringen kommer ekonomin att avgöra nivån på landsbygdssatsningen, också för alliansen.

I stället för att spekulera i behovet av och fördelar med en särskild landsbygdsminister borde de borgerliga partierna satsa mer krut på den allra viktigaste frågan för landsbygdens framtid: Hur ska vi få folk att flytta hit och hur kan männiksor försörja sig utan att behöva utnyttja eller omfattas av ett sinnrikt bidragssystem?

Först när människor kan överleva på sina inkomster, förvärvade på landsbygden, får regioner som Dalarna en verklig chans att locka folk från Mälardalen och andra tätbebyggda områden att bosätta sig i vårt län.

Jobben och infrastrukturen i landsbygden är därför långt viktigare valfrågor än diskussioner om behovet av en särskild landsbygdsminister.

CHRISTERGRUHS

Mer läsning

Annons