Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Runnberg: Toppsossar ljuger om Dalarnas upphandlingar - nu måste landshövdingen agera

Annons
Gå inte på Peter Hultqvists bluff!

Enligt socialdemokratin vore Sverige ett bättre land om 100 procent av alla anställda skulle vara medlemmar i facket. Helst det partianslutna.

S bedriver en aktiv politik för att gynna medlemskap i fackföreningar; härom månaden infördes avdragsrätt för fackavgifter.

Det här att det är frivilligt att gå med i facket och att det är frivilligt att teckna kollektivavtal är ytterst betänkligt för S, som vill se till att försämra villkoren för företag som inte tecknat kollektivavtal.

Om kollektivavtal ska tecknas eller inte är en fråga för arbetsmarknadens parter – inte för kommuner, landsting eller stat – detta enligt den så omhuldade "svenska modellen".

Men den svenska modellen struntar S så gärna i när det passar.

Frivilligheten finns inskriven i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna (EKMR). Principen om föreningsfrihet är grundläggande. Vem som helst får gå med i en förening, men lika grundläggande är principen om negativ föreningsfrihet, alla har rätt att slippa gå med i en förening.

Det gör sossar sura.

I flera olika sammanhang har ledande socialdemokrater i Dalarna sedan i höstas trumpetat ut att de tänker ägna sig åt aktivt lagtrots mot just EKMR.

Distriktsordföranden Peter Hultqvist har förklarat att i dalakommuner där S styr och i landstinget, så riggas byggupphandlingar politiskt så att bara företag med kollektivavtal med facket får bara med och buda.

Nämndordföranden Ola Brossberg (S) förklarade i fullmäktige i Borlänge förra veckan, i en debatt om Borlänges dåliga näringslivsklimat, att "Borlänge kommun ställer klart uttalade krav på kollektivavtal" för de företag som vill sälja varor och tjänster.

Borlänges toppsosse Ola Brossberg stod och ljög rakt upp och ned i talarstolen i fullmäktige.

Jag har granskat de här påståendena. De stämmer naturligtvis inte. Toppsossarna ljuger, och vad värre är, de vet att de ljuger.

Borlänge kommun har inte infört någon inköpspolicy som trotsar Europakonventionen och har heller inte genomfört någon olaglig upphandling.

Landstinget har just begärt in anbud från byggföretag som vill vara med och buda på den stora ombyggnaden av Medicinkliniken i Falun, avdelningarna 23 och 24, där det inte alls ställs några krav på kollektivavtal.

Och ändå stod Byggnads ombudsman Kim Söderström (S) brett leende med sin hand i Peter Hultqvists, i ett beramat "handslag" den 9 oktober, där kollektivavtal förklarades vara ett absolut krav i landstingets upphandlingar.

Dessbättre struntar landstingstjänstemännen i Kim Söderströms (S) desinformation.

Mer än två månader efter S och fackets poänglösa spel för gallerierna annonserade landstinget om att intresserade byggföretag kunde höra av sig. "Självklart ställde vi inga krav på kollektivavtal", säger projektledaren Martin Ullgren.

"Nej, vi får inte begära att företagen ska ha kollektivavtal. Det finns flera domar på det", säger Landstingsfastigheters chef Kristna Appelberg, som också konstaterar att fastighetsnämnden behandlat frågan.

Politik handlar om att sätta bilder. Ju fler småföretag som tror att Peter Hultqvist kan förbjuda dem att vara med i Dalarnas offentliga upphandlingar, desto bättre tycker Hultqvist att det går för honom politiskt.

Sverige har ett statsråd för vilket bilden av honom som fackets vän är viktigare än att följa lagen.

Det är inte omöjligt att han gärna framstår som någon som sätter sig över lagen i dessa frågor.

Det är riktigt dåligt av Hultqvist.

"Lagen som antogs den 1 juni 2017 förstärker principen om att det inte är tillåtet att ställa krav på kollektivavtal hos företagen. Jag vill inte recensera politikerna i Dalarna, men jag konstaterar att företagen kan strunta helt i vad de säger om detta krav", säger Andrea Sundstrand, juridikdocent på Stockholms Universitet, som utrett frågan åt Konkurrensverket.

Upphandlingsmyndigheten är också entydig. Det är fullt möjligt att ställa långtgående krav på goda arbetsvillkor, men inte tillåtet att kräva medlemskap i en fackförening och kollektivavtal med den.

Länsstyrelsen har en särskild organisation, Upphandlingsdialog Dalarna, där kommunerna, landstinget och intresseorganisationer deltar, som har till syfte att uppmuntra Dalarnas småföretag att vara med och buda i länets upphandlingar.

Landshövding Ylva Thörn måste agera så inte småföretag tror på det Peter Hultqvist säger.

Det vore önskvärt med ett klargörande från landshövding Ylva Thörn, att Ola Brossberg (S), Kim Söderström (S) och Peter Hultqvist (S) talar i nattmössan.

Thörn kan gärna lägga till att lagar gäller även toppsossar i Dalarna.

Om Upphandlingsdialog Dalarna tiger är länsstyrelsen meningslös som dörröppnare av småföretagens möjligheter att vara med i Dalarnas upphandlingar.

Det här är ett viktigt trovärdighetstest för förra fackordföranden Ylva Thörn. Finns hennes lojalitet hos landshövdingeämbetet och lagen eller finns den hos socialdemokratin?

Mer läsning

Annons