Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Runnberg: Nu slår sossarna full back i lögnfabriken

Annons
Statsrådet Peter Hultqvist (S) förde i oktober ut helt felaktig information om vad som skulle gälla i kommuner och landsting i Dalarna.

Man ska inte vara förvånad över att nämndordföranden Ola Brossberg (S) ljög rakt upp och ned i fullmäktige i Borlänge senast.

När Brossberg slog fast att kommunen kräver kollektivavtal av leverantörer anslöt han sig ju bara till den linje distriktsordföranden Peter Hultqvist (S) lade ut texten om i samtliga dalamedier i början av oktober.

Då hade nämligen Byggnads (S) Kim Söderström (S) och Hultqvist officiellt tagit i hand om en nyordning i landstinget och kommunerna - inga småföretag skulle få leverera varor eller tjänster till de offentliga där S styr om de inte hade kollektivavtal med sina anställda.

Det var inte någon redaktion, utom denna ledarredaktion, som synade bluffen. Principen om negativ föreningsfrihet är inskriven i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna - ingen kan tvingas gå med i en fackförening.

Det var uppenbarligen i besvikelsen över att den nya lagstiftningen från den 1 juni 2017 skärpte reglerna mot kollektivavtalstvång som S i Dalarna bestämde sig att att Dalarna skulle bli ett pilotlän för att strunta i lagen.

Som vanligt inramades den lögnaktiga kampanjen av att S bara ägnade sig åt ett försvar av "den svenska modellen", trots att den modellen utgår från att kollektivavtal är en fråga för arbetsmarknadens parter, inte för kommuner och landsting.

Ombudsmannen Söderström förklarade i sin egen tidning Byggnadsarbetaren att Dalarna bara var början i planerna på att bryta mot Europakonventionen. Regionalt och lokalt, var detta fullt möjligt, antog han:

"Jag tror att vi inom arbetarrörelsen, eller i alla fall inom Byggnads, har en förmåga att tänka så grandiost och stort. Det kanske är det vi backar på nu. Vi tar ned bollen på hemmaplan och blir det ett gott resultat kan vi sprida det här."

Söderström avfärdade opolitiska kommuntjänstemän och statliga verk som "diverse upphandlare och högerjurister".

Ombudsmannen Kim Söderström (S) lurade medlemmarna i Byggnads om vad som skulle gälla vid upphandlingar i Dalarna.

Sedan ledarredaktionen i torsdags slog larm om Hultqvists cyniska mediastrategi - försöket att sätta en bild av att S-kommuner och landstinget kommer att strunta i lagen - och begärt ett klargörande av landshövding Ylva Thörn, backar nu S från lögnerna.

Landstingsrådet Gunnar Barke (S) och Söderström går nu ut med rakt motsatt hållning om vad som gäller i landstingets upphandlingar mot den som Peter Hultqvist proklamerade när han beskrev "handslaget".

Nu heter det i en debattartikel i Dala-Demokraten att "Politiker tecknar inte kollektivavtal. Det sköter arbetsmarknaden parter själva i enlighet med svenska modellen."

Så sent som i oktober var det ju politikens uppgift att se till att kollektivavtal fanns eftersom detta var i linje med "den svenska modellen" - nu skriver S i Dalarna med samma självklarhet att det inte är förenligt med den svenska modellen.

"Att teckna kollektivavtal är däremot en fråga mellan parterna på arbetsmarknaden och ingenting som landstinget som beställare lägger sig i", skriver Barke nu.

Så går det till i opinionsbildningen.

Landstingets högste politiker Gunnar Barke (S) förklarar nu att landstinget inte ska lägga sig i frågan om kollektivavtal vid upphandlingar.

Till den självsvåldighet och maktfullkomlighet som präglar S i Dalarna lägger Barke sedan uppgiften att "Vi upplever att anbudsgivarna ser positivt på detta."

I själva verket har Företagarna, som organiserar flest småföretag, protesterat skarpt mot S planer på att i Dalarna bryta mot Europakonventionen.

Företagarna förklarade redan samma månad som Hultqvist var ute med sin vilseledande mediakampanj att innehållet i den var olagligt, att småföretag naturligtvis kan vara utmärkta arbetsgivare även om de inte har kollektivavtal och att S önskan att stänga dem ute från offentliga upphandlingar skulle drabba skattebetalarna, eftersom konkurrensen skulle försämras.

Ledarredaktionen välkomnar naturligtvis att S i Dalarna medger att man farit med osanning till väljare, skattebetalare, småföretagare, fackföreningsmedlemmar och allmänhet.

Nu retirerar S till ståndpunkten att landstinget kommer att begära minst lika bra villkor i upphandlingar som dem som kollektivavtal stipulerar, men att kollektivavtal som sådana inte kommer att vara ett villkor för att få vara med och buda på varor och tjänster som landstinget ska köpa in.

De tidigare lögnerna från toppsossarna i den här frågan är ett tecken på en anmärkningsvärd politisk ohederlighet.

Mer läsning

Annons