Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Runnberg: M i Falun visar nu svagt ledarskap

För att utgöra ett verkligt alternativ i politiken måste oppositionen vid varje givet ögonblick vara beredd att regera.
Det gäller även intern opposition i partierna. 

Annons

När mångårige toppkandidaten Mikael Rosén nu lämnar rollen som oppositionsråd och alla 15 politiska befattningar som följer med posten, går bollen till partimedlemmarnas favorit Veronica Zetterberg.

”Till bilden hör att Rosén under mandatperioden anklagats för att inte låta fler ledande Falumoderater få utrymme i debatten” skriver Jens Runnberg.

Rosén tackar för sig i Faluns lokalpolitik uttryckligen för att ge den förmodade efterträdaren chans till ett halvår med politik på den högsta nivån i kommunen, men det går inte att säga att avgången och maktöverlämnandet sker under kontrollerade former. Zetterberg har inte haft några ledande poster, hon är ledamot i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Kontrasten till en ordning, där en erfaren politiker matchar fram sin efterträdare genom tyngre och tyngre uppdrag och större och större medial synlighet, är i Falumoderaternas fall slående.

Till bilden hör att Rosén under mandatperioden anklagats för att inte låta fler ledande Falumoderater få utrymme i debatten. Det interna politiska spelet är svårt för utomstående att uttala sig om. Mikael Roséns offentliga gärning har emellertid varit präglad av professionalism och kompetens, särskilt i de avgörande budgetfrågorna. 

Rosén meddelade nyckelpersoner sin avgång i tisdags. I torsdags blev avgången offentlig. Fortfarande på söndagen fanns ingen publik information om denna stora händelse på någon av Falumoderaternas sajter.

Istället för att resolut förklara hur den fortsatta processen ser ut har M:s nye Faluordförande Kent Svens i DT beklagat Roséns brådska.

Det är naturligtvis ett svagt ledarskap av Svens. Det är mer än tre veckor sedan som medlemmarnas dom över Rosén föll och - en opposition måste hela tiden vara beredd på att ta över.

I Faluns senare politiska historia var valet 2014 ovanligt i så måtto att den sittande ”regeringen” fick fortsatt förtroende. Falun har sedan 1980-talet präglats av växlande majoriteter vid varje val.

Det har lett till en pragmatisk socialdemokrati, i kontrast till exempelvis Borlänges betongnostalgiska, bruksortspräglade, maktfullkomliga partibröder.

S i Falun är också djupt påverkade av fiaskot när man samarbetade med V och Faluvänstern med Daniel Riazat i spetsen körde skolekonomin rakt ned i ett ekonomiskt träsk. De oansvariga frastuggarna i V vill S undvika i Faluns föga ideologiskt präglade kommunpolitik.

Minns att i början av denna mandatperiod var samtliga partier i Falun utom V för att spara 5,7 Mkr genom att låta en entreprenör ta över hemtjänstområdet Tisken Väst/Kvarnen samt åldringsvården på Korsnäsgården. Alla utom V körde över Kommunal.

Men M har också uppträtt ideologiskt vobbligt. Tvärt emot klassisk M-politik har M förordat bygget av hoppbackar, som höjt kostnaderna för skattebetalarna med cirka 13 Mkr årligen.

Länge var M också för kommunalt uppförande, förvaltande och drivande av serverhallar för hundratals miljoner kronor, i konkurrens med näringslivet. 

Det är i de i Falun glödheta centrum- och trafikfrågorna M utmärkt sig, men räcker verkligen det för att vinna valet 2018? 

I ett politiskt kommunlandskap som i bästa fall är ljummet ideologiskt blir kandidaternas personliga egenskaper desto viktigare. Kanske är det här Veronica Zetterbergs stora kvaliteer finns. Men i det politiska hantverket är hon ett helt oprövat kort. 

På vilka frågor ska M vinna valet i Falun och som största borgerliga parti utse nästa ordförande i kommunstyrelsen? 

Mer läsning

Annons