Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Runnberg: Historisk utmaning för Säpo – snabbväxande islamistisk extremism största hotet mot Sverige

Annons
Krönikören Jens Runnberg är politisk redaktör på DT.

Det duggregnade av och till den sista spelkvällen i somras och jag drog dottern litet närmare mig så att paraplyet skulle räcka för oss båda. Karaktärerna i det bästa av Dalarnas sommarspel, Ingmarsspelet, mejslades i grund och botten fram av en nobelpristagare, så någon egentlig konkurrens om min uppmärksamhet bjuder duggregnet inte.

Det drar en extremistisk vind över Nås i Dalarna. Och jordmånen för den är redan beredd, framgår det i dramats del Såddens tid. Nås är en syndens plats. Dans förekommer. En gruppering inskärper att "Vi behöver gå Guds vägar". Därmed finns en benägenhet att lyssna och ta till sig budskapet när den radikale extremistpredikanten Hellgum anklagar allmogen för att inte se att "skogen brinner på alla sidor".

Den jordiska kärleken – familjen, egendomar, allt! – ska väljas bort till förmån för kärleken till Jesus. Den religiösa tro allmogen dittills ägnat sig åt har varit fel - endast en församling i Chicago "är inne på rätt väg". När dramats del Väckelsens tid börjar begär predikanten att hans följare ska "lämna din broder och din syster." "De andra - de är Djävulens barn och ska drabbas av svavel och eld!"

Himmelen kan verkligen inte finnas på Jorden. Det finns en enorm längtan till livet efter döden - Gudslandet - och den yttersta dagen, Harmageddon, är nära! Hela kristendomen som den kommit att fungera är korrupt, eftersom hellgumianerna vet att "Djävulen har tagit bort något ur Bibeln".

En fundamentalistisk intolerans får djupt fäste. Familjer spricker. Allmogelivet i Dalarna offras för något hinsides, något större och oändligt mycket viktigare. Under sin exodus nedkallar extremisterna död och förintelse över det onda Nås!

Retoriken är våldsam, men hellgumianerna är inte våldsverkare och uppmuntrar och stöder heller inte våld. Ändå är parallellen till Sverige i dag uppenbar.

Dramatenskådespelerskan Maria Bonnevie gästspelade i rollen som Gertrud, mot Martin Lindströms Ingmar, i 1999 års uppsättning.

Det var en betydande andel av Nås socken som drog till Mellanöstern för att dö på en plats närmare Gud och det är en snabbt växande grupp i Sverige i dag som ser med den fundamentalistiska extremistens äckel på allt utom Gudslandet, Kalifatet.

Säpo, som ytterst ska "skydda Sveriges demokratiska system, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten" har aldrig varit med om en lika dramatisk utveckling som den just nu.

De våldsbejakande vänster- och högerextremister som Säpo följer utgör totalt 1000 personer. Särskilt de senare får ju stor publicitet och finns etablerade i Dalarna.

Men det stora och allvarliga hotet mot svensk demokrati och säkerhet kommer från islamistiska extremister som på sju år tiofaldigats i Sverige, från 200 till 2000 personer.

Delar av Nåsborna lyssnade och tog till sig Hellgums hat- och skräckpredikningar medan dagens våldsbejakande islamister inte behöver träffa någon hatpredikant personligen - inspiratören når dem genom de läror och instruktioner Islamiska staten och al-Qaida sprider digitalt, till skärmar världen över.

Flera islamistiska terrorister i världen har radikaliserats och slutligen tagit beslutet att utöva blint våld mot oskyldiga efter att hemma i bostaden, i sin ensamhet, tagit del av de filmer med religiösa predikanter som IS spelar in och sprider.

Irrlärorna är digitala.

Grogrunden för hatet mot alla som inte lever enligt denna perverterade islamtolkning är i Sverige mycket god. I EU har bara Belgien fler krigare i det som IS beskriver som Jihad (det rättfärdiga kriget) per capita än vad Sverige har.

Samma dag som jag och dottern kurar ihop oss i duggregnet framför Ingmarsspelen berättar säpochefen Anders Thornberg från en scen i Almedalen att hans organisation står inför "en historisk utmaning".

Säpo får in 200 underrättelser om våldsbejakande extremism om dagen. Varannan dag utreds påståenden om förberedelser för terrorattentat. Säpo har täta kontakter med underrättelsetjänster i andra länder, för hatets nätverk är internationella.

Förra året sköts terroristen Mohamed Belkaid i en skottväxling med belgisk polis. Belkaid hade bott i stockholmstrakten, gift sig här och varit aktiv i två byggbolag innan han till IS anmälde sig som frivillig att dö och ta så många som möjligt med sig i döden. Han var sambandsman under Parisattackerna 2015 som dödade 130 människor.

Osama Krayem från Rosengård i Malmö tränades i kalifatet, återvände till Europa, var med under Brysseldåden 2016 som dödade 30 människor och misstänks för inblandning även i Parisdåden.

300 personer från Sverige har rest till IS-kontrollerat territorium för att bedriva krig och terror. Cirka 40 har dött där men över 100 har rest tillbaka.

Det var omöjligt att se Ingmarsspelen som något annat än ett eko från förr av hur komplett vilse längtan efter det rena Gudslandet kan föra människor.

Mer läsning

Annons