Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Runnberg: En regional SlösO skulle ha fullt upp - galna kommunprojekt finns runt om i Dalarna

Annons

Det rör på sig i debatten om offentligt slöseri och vikten av att kommuner och landsting ägnar sig åt sina kärnområden. Den hedervärda institutionen Slöseriombudsmannen har haft framgångar på senare tid.

SlösO, som tidigare med humor och allvar tittat närmare på varmvattenbadet i insjön Barken i Smedjebacken (en kommunal "succé" enligt Göran Greider!), fortsätter att granska toppolitiker som vill sätta kommunen på kartan.

LÄS MER: Varmvattenbad i insjö blev ekonomisk kallsup för Smedjebacken

Dåvarande kommunalrådet Leif Nilsson (S) och entreprenören Pigge Werkelin hade grandiosa planer för Smedjebacken.

Niklas Nordström (S), kommunalråd i Luleå, planerade uppmärksamma sin 50-årsdag med en mottagning för näringsliv och partners i Luleå Energi Arena. Notan skulle gå till skattebetalarna.

SlösO upptäckte detta och började ta emot anmälningar där vilken skattebetalare som helst i kommunen kunde förklara att hen skulle dyka upp på firandet.

Nordström ställde in.

DN förespråkade nyligen en SlösO i varje kommun, vilket den profilerade KD-politikern Sara Skyttedal i Linköping, omedelbart lämnade in en lokal motion om. Bakgrunden där är att Linköping bestämt sig för att bygga en simhall för en miljard, landets dyraste någonsin.

Vilka äventyrligheter för skattepengar skulle SlösO i Dalarna titta närmare på? Subventionerade bondgårdar med kommunala kor runt om i Dalarna?

LÄS MER: Så argumenterade politikerna för ko-socialismen

Att Ludvika kommun öppnar för en kommunal evenemangsarena i Ludvika, med eventuellt tillhörande evenemangsbolag, är ju hårresande.

Konserter med Tommy Körberg, (som förekommer i anläggningen i Lindesberg som M pekat ut som en förebild), är sannerligen inget en kommun ska hålla på med.

Men i fallet Ludvika kanske skattebetalarna får nöja sig med att C:s krav på en utredning av en linbana mellan Lyviksberget och centrum röstades ned?

LÄS MER: Runnberg: Hur kan de här politikerna kalla sig borgerliga?

C:s gruppledare Jan Karlsson motionerade om att utreda en kommunal linbana från Ludvika centrum till Lyviksberget. (MONTAGE)

Häromveckan, i samband med ett vänortsbesök, hälsade kommunalrådet Lars Isacsson (S) på Kuusamos visentpark i Finland, för att se hur det går för de kommunala visenterna som har importerats från Avesta. Jodå - skattebetalarna föder upp visenter...

En angelägenhet för Avestas skattebetalare?

I Falun frågar sig KD:s Katarina Gustavsson "Vilken mamma eller pappa vill avstå behandling till sitt barn till förmån för VM? Jag får kalla kårar" i anledning av att en ny VM-ansökan ska lämnas in, där investeringar på runt 30 Mkr blir följden om Falun får arrangemanget.

Samma politiker hade inga invändningar mot VM 2015 när investeringarna var mer än fem gånger större vilket föranlett ökade driftkostnader med 40 mkr åren sedan hoppbackarna byggdes om.

Hur många barnbehandlingar har KD redan satsat i hoppbackarna?

LÄS MER: Välkomna till glädjekalkylernas stad!

Parti efter parti i Falun har bytt hoppbackspolitik. Nu är några så drastiska att de begär kalkyler innan de går med på fortsatt miljonrullning. Har ni hört på maken? Kommuner som räknar innan?

Heja, SlösO, säger jag.

Efter skid-VM 2015 har hoppbackarna i mycket stor utsträckning stått oanvända. Drifts- och kapitalkostnaderna har efter VM uppgått till 40 Mkr för skattebetalarna.

Mer läsning

Annons