Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag är en stolt Falubo

Annons

Svar till Widar Andersson

Jag blev rörd när jag såg att så många Falubor var med i demonstrationen mot krig i Irak den 15 februari. Jag är stolt helt enkelt. Alla demonstrationer i Sverige tvingade politiker som inte deltog att försöka förklara (tyvärr med falska argument, en av dem Widar) varför de inte var med. Själv förväntade jag mig inte att Widar skulle komma till demonstrationen efter att jag läste hans insändare i tidningen den 1/11 2002, som kritiserar hans parti (s) för att skriva under ett uttalande mot kriget i Irak.

"Det som däremot förvånar mig är att mitt eget parti, socialdemokraterna i Falun, har ställt sig bakom insändarens enögda och tämligen aparta budskap. Hur gick det till?" säger Widar och svaret han fick var ett massivt deltagande den 15 februari.

Hans senaste kolumn i tidningen (Jag kunde inte förmå mig att demonstrera!), och hans insändare visar att hatet mot v hindrar Widar att se att en stor del av de organisationer som är emot kriget är politiskt oberoende. Kyrkorna i hela världen är emot kriget. (Läs påvens bön!). Dessutom att inte se att parollerna i demonstrationen och nätverket är Nej till krig i Irak, Nej till diktatur.

"Vilken möjlighet har till exempel medborgarna i Irak att styra sina öden?" frågar Widar och jag undrar: när Bushs bomber dödar hundratusentals irakier och hans armé ockuperar landet, vilka möjligheter är då kvar? Widar fattar inte att syftet med kriget är att säkerställa amerikaniska intressen och inte att skapa demokrati i Irak.

"Kan någon tänka sig motsvarande demonstrationer i Bagdad? Eller i de kurdiska delarna av Irak?" frågar Widar och jag undrar vem som hjälpte Saddam Hussein mot hans motståndare? Vem försåg honom med listor med motståndarnas namn i armén och andra myndigheter i många år? CIA och västs underrättelsetjänster.

"Men hur tänker demonstranterna? Är det rimligt att den irakiska regimen kan gömma sig bakom folkrätten, när de begår sina illdåd mot sina medborgare och dessutom eventuellt tillverkar massförstörelsevapen?" Frågar Widar. Svaret är nej, ingen ska få förtrycka sitt folk utan straff, därför är det väldigt bra med den internationella domstolen (som USA motarbetar). Sedan, vem försåg Saddam med massförstörelsevapen? Är det inte USA och västvälden (de demokratiska länderna!).

"Och är det helt orimligt att FN ska ha ett mandat att försvara de mänskliga rättigheterna varhelst de kränks?" Frågar Widar. Ja, genom att straffa de skyldiga och inte genom att 23 miljoner irakier drabbas av sanktionerna (som är riktiga massförstörelsevapen) och sedan av ett krig som Bush hotar med att använda kärnvapen i. Jag vill avsluta med att citera Anna Lindh, och hon är, liksom Widar, socialdemokrat:

"Ett krig löser inte den fruktansvärda situationen med brott mot mänskliga rättigheter i Irak. Iraks folk måste själv avsätta sin diktator. Det är inte andra länder som ska tillsätta en ny regim i landet". Sist undrar jag om Widar var emot Saddam när han startade kriget mot Iran? Om han höjde rösten när Saddam använde kemiska vapen mot Iran och kurderna? Eller kanske slår han bara på trummorna nu när andra gör det?

KIFAH MOHAMAD

Mer läsning

Annons