Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja-sidan framåt

Annons

Ja-sidan avancerar och nej-styrkorna retirerar, om vi törs tro sifos senaste - men knappast sista - ord i ämnet.
Men här i Dalarna har ja-sidan svårare att vinna terräng än på riksplanet, avslöjar den opinionsmätning som tidningen publicerar på nyhetsplats idag. Dalfolket ett försiktigt släkte.

Opinionsmätningar under pågående valrörelser är överhuvudtaget ett knepigt kapitel. Hela tiden finns misstanken att publicerade opinionssiffror fungerar som trendförstärkare. Opinionsmätningarna skulle i så fall aktivt påverka det opinionsläge, som man påstår sig strikt objektivt konstatera. Av den orsaken har opinionsmätningar varit (eller är fortfarande?) förbjudna de sista två veckorna i franska valrörelser.
Trendkänsliga väljare misstänks söka sig till partier, som börjat få upp farten och hoppa av från dem, vars opinionsutveckling stagnerar. "Framgång föder framgång" säger man inom reklambranschen.

Någon enkel aritmetik följer opinionsutvecklingen knappast. Framgången för en sida skärrar och sporrar samtidigt motparten till nya utspel och utstuderade propagandainsatser.
Som alltid i rafflande lägen kan enstaka utspel och taktiska snilleblixtar få avgörande betydelse. Enligt utländsk expertis ska skandalbomber sprängas senast två veckor före valet. Då hinner budskapet tränga igenom i valmanskåren utan att den drabbade sidan får tid till ordentliga dementier och motkampanjer. Tiden börjar således bli knapp.

Kategorin osäkra väljare anses avgöra svenska val. I riksdagsvalen fälls avgörandet av den kroniskt svårfångade grupp, som under socialistiska regeringsinnehav drabbas av borgerliga sympatier, men när ickesocialistiska partier har makten börjar längta efter en socialdemokrat på statsministerposten.
Denna flyktiga och lätt veliga väljargrupp torde vara landets verkliga makthavare.

Såväl i Dalarna som riket i övrigt intensifieras jakten på de "osäkra", som av båda sidor anmodas rösta på "det enda säkra alternativet". Vilket nu detta är. För vår del säger vi ja.

Överlag har kvinnorna visat sig vara en för ja-sidan mer svårflirartad grupp än för nej-sidan.
Hur vinna damerna för den garanterat moderiktiga euron? Vår kampanj börjar bestämt få ett stänk av lättsinne över sig, varför vi avbryter förkunnelsen för idag..

Mer läsning

Annons