Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isobel Hadley-Kamptz: Vad som behövs är inte militär i förorten, utan ett krafttag mot illegala vapen

Annons

Dalapolisen varnar för åldringsbedrägerier och jag läser i Nationella Trygghetsutredningen att oron för brottslighet ökar. Jovars. Förra veckan sade statsminister Stefan Löfven (S) att han inte uteslöt att skicka in militär mot gängvåld i förorterna.

Krönikören Isobel Hadley-Kamptz är liberal skribent och författare. Montage.

Alla något sånär insatta har tvärsågat militärtanken, som ärligen kom från SD först, men vad ska vi göra i stället då? Utsattheten för brott har ju ökat för enskilda människor de senaste åren. Det gäller både trakasserier, rån, misshandel och sexualbrott. Det här har skett samtidigt som brottsligheten i allmänhet faktiskt har gått ner. Det är viktigt att komma ihåg. Brotten har både ökat och minskat samtidigt.

Vissa typer av grova brott, som bank- och värdetransportrån, som var vanliga förut, förekommer nästan inte alls längre. Det beror framförallt på att säkerheten har ökat så att man helt enkelt inte får tag på några pengar. Samtidigt har alltfler ungdomar dyra märkeskläder, telefoner och bankkort med möjligheter att ta ut rätt stora mängder kontanter. Tillfället gör kanske inte tjuven helt själv, men visst påverkar möjligheten att lyckas för vilka brott som begås.

Krönikören Isobel Hadley-Kamptz är liberal skribent och författare. Uppvuxen i Ludvika.

Jag pratar med Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, om situationen och han säger att den ökade utsattheten beror på att brotten i utanförskapsområden blivit så många att de påverkar statistiken generellt, och att poliskrisen de senaste åren resulterat i ökad brottslighet.

”I Malmö drar man till exempel ner på både förebyggande polisarbete och på bevakning av yrkeskriminella för att brottsutredningarna ligger så efter. Färre poliser på gatan ger fler brott”, säger Gerell.

En annan farlig faktor är det ökande antalet illegala vapen. Sverige är huvudmarknad för vapensmuggling från Balkan, och med alla uppgörelser i den undre världen kan man tjäna stora pengar på att ta allt från pistoler till handgranater till Sverige.

Vad ska vi göra åt det här då? En åtgärd som Gerell säger har bevisad effekt är just att plocka av kända kriminella vapnen. Utan skjutvapen blir det grova våldet mindre dödligt, och risken för utomstående minskar. Tyvärr verkar åtminstone Stockholmspolisen göra exakt tvärtom, vapenbeslagen minskade med hela 30 procent 2017.

Annat som fungerar är att polisen jobbar nära lokalsamhället, både med att beivra små och stora brott och långsiktigt bygga upp förtroende för rättsväsendet. I stora delar av glesbygdssverige har man dock knappt polispatruller som ens skulle kunna komma vid grövre brottslighet, och även om polisens omorganisering skulle råda bot på det är effekterna ännu oklara.

Förtroendet för såväl polisen som för rättsväsendet i allmänhet minskar också, och det kanske inte är så konstigt om polisen varken finns på gatorna eller tycks klara av att lösa brott. Det finns massor av enskilda fantastiska poliser i Sverige, men i stället för att filosofera om tanks på förortsgator kanske vi kan ge dem möjligheter att faktiskt göra sitt jobb, i hela landet.

Isobel Hadley-Kamptz

Mer läsning

Annons