Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irak självständigt!

Annons

Praktiskt taget alla terroristorganisationer från Baader-Meinhof till brunsvarta ultrahögergrupper har framställt sig själva som "befrielserörelser". Detta ingår i det terroristiska konceptet.

Arabvärldens revolutionära rörelser och terrroristriktningar kommer naturligtvis att framställa Iraks interimsregering som en amerikansk marionett. Inte helt utan fog då USA genom egna och allierade styrkor alltid har avgörandet i sin hand i skärpta lägen.

På motsvarande sätt kan revolutionärer och/eller fundamentalister utmåla det auktoritära saudiarabiska kungahuset som en USA-marionett, och därigenom appellera till missnöjesgrupperingar av alla kategorier. Från antiamerikanska, men framstegsvänliga vänsteropinioner till rent reaktionära muslimska fundamentalister, som hatar det moderna industrisamhällets liberala livsstil, som de håller för "amerikansk".

Iraks nya, formella självstyre är icke desto mindre ett viktigt etappmål på vägen till demokrati. Uppgiften är svår - men trots allt inte omöjlig. Man får inte glömma att amerikanarna dock har viss erfarenhet från tidigare åtaganden. Man lyckades faktiskt förvandla det besegrade Japan från kejserlig militärdiktatur till en stabil demokrati och pålitlig västerländsk allierad med konstitutionell demokrati som officiellt statsskick.

Mer läsning

Annons