Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invandrarnas kompetens går för ofta Sverige förbi

Annons

Idag kör professorer taxi, filosofer hyr ut video och läkare städar trapphus. Bara 40 procent av alla utrikesfödda akademiker har ett yrke som motsvarar deras kompetens. Mycket av detta beror på omyndigförklarandet av invandrarna som sker så fort de satt foten innanför Sveriges gränser. I dag råder det en uppfattning bland många svenskar att invandrarna bara lever på bidrag, öppnar kiosker eller pizzerior. Och det är till viss del också sant, för det är precis vad en del sysslar med och är tvingade till. Men det är vi själva som försatt dem i den situationen.

Det första som händer flyktingar när de kommit till Sverige är att de blir placerade på en flyktingförläggning. Sedan börjar en lång process som kan ta från några månader upp till flera år. Det är mycket psykiskt påfrestande, man lever under svåra förhållanden och i ständig oro över att få besked om att tvingas återvända dit man tvingats fly från. En del klarar inte pressen och tar sitt liv. Några väljer desperat att försöka begå självmord för att få uppmärksamhet i media som kan påskynda handläggningsprocessen. Vissa rymmer och håller sig gömda. De lyckliga som sedan får sitt permanenta uppehållstillstånd möts i första hand av ett segregerat samhälle som ser dem som invandrare och inte som individer. Det är inte lätt att skaffa jobb, språket är svårt att lära sig, och det kan bli obehagliga kulturkrockar när barnen börjar skolan. Det är där de möter det svenska samhället på allvar. Men en del lyckas också och skapar sig ett bra liv här i Sverige. Tyvärr är dock denna andel alldeles för liten.

Det finns mängder av förbättringar som skulle kunna göras, exempelvis har Migrationsverket räknat ut att 1,4 miljarder kronor kan sparas om man de närmaste tre åren får tillskott på 223 miljoner. Då kan fler handläggare anställas, handläggningstiden förkortas, kostnaderna för flyktingförläggningarna minska och integrationsprocessen börja tidigare.

Det är inte svårt att förbättra Sveriges flykting- och integrationspolitik. Ju snabbare socialdemokraterna inser det, desto bättre.

Mer läsning

Annons