Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intressant utspel av Leijonborg

Annons

den 23 februari 2006

Men risken borde vägas mot de fördelar som de borgerliga partierna har att vinna opinionsmässigt genom att uppträda som ett samlat parti.

För väljarna skulle det bli enklare att se alternativen i svensk politik om Allians för Sverige, och inte de enskilda borgerliga partierna, ställs mot socialdemokraterna.

I dag samlas 300 borgerliga politiker till ett gemensamt konvent i Stockholm. Rimligens tar de borgerliga partiledarna chansen att testa folkpartiledarens förslag bland sina inflytelserika partimedlemmar. Finns det konsensus kring politikens innehåll, borde det också föreligga goda utsikter att enas om Lars Leijonborgs idé att gå fram som ett samlat parti i årets valrörelse.

Förslaget behöver inte heller innebära att de enskilda partierna utplånas. Samarbetet och den utåtriktade enigheten kan erhållas genom ett så kallat valtekniskt samarbete. Det är en beprövad metod för att uppnå ett maximalt politiskt utfall. Inte minst i kommun- och landstingspolitiken har systemet blivit vanligt för att uppnå en större politisk maktposition än vad egentligen partiet/partiernas röstetal representerar.

Inför höstens riksdagsval är det emellertid inte formen för det valtekniska samarbetet som är det viktiga. Viktigare är signalen till väljarna. Alliansen ska framstå som det främsta alternativet för en ny politik i landet.

Alliansen borde, förutom att överväga Lars Leijonborgs förslag, dessutom redan nu deklarera att Fredrik Reinfeldt blir statsminister, om alliansen får majoritet i riksdagen i höst.

Med tanke på moderaternas ställning som det klart största partiet i riksdagen, torde det för de flesta redan framstå som självklart att posten är vikt för Reinfeldt, men ett besked före valet i statsministerfrågan ökar trovärdigheten hos alliansen.

En enig fasad från Allians för Sverige skulle också få effekten att valrörelsen fokuseras på socialdemokraternas dilemma om hur de tänker hantera miljöpartiet och vänstern i en ny socialistisk regering. Den debatten vill Göran Persson slippa.

Ju fler frågor som alliansen klarat ut i god tid före den 17 september desto svårare får socialdemokraterna att freda sig i den ofrånkomliga debatten om innehållet i deras eget regeringsalternativ.

De fyra borgerliga partierna har allt att vinna på ett enigt uppträdande. Därför får inte förslaget från Lars Leijonborg slarvas bort i ett partipolitiskt övervägande. Folkpartiledaren kan ha förlöst ett vinnarkoncept. Alliansen måste ta alla chanser att visa sin vilja att nå enighet.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons