Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte utan invandrare

Annons

Under 2004 passerade Sverige gränsen för en befolkning på nio miljoner. Statistiska Centralbyrån har gjort en prognos för befolkningsutvecklingen. I år är ökningen förväntad till 56 000 personer. Sedan ska genomsnittet ligga på cirka 40 000 för att år 2027 passera strecket för tio miljoner. Befolkningstillväxten beror till största delen på stor invandring.

År 2006 var fruktsamheten 1,85 barn per kvinna. Med andra ord klarar inte en man och en kvinna av att skaffa "ersättare" för sig själva.

Vi får också fler ungdomar och fler yngre pensionärer men antalet 80 år och äldre ökar endast marginellt de närmaste åren men år 2020 kommer en kraftig ökning. Det beror på 40-talisterna som då nått dessa åldrar.

Den som har nöjet (?) att vara med år 2050 får då uppleva att medelåldern för män har stigit från dagens 78,7 till 83,8 år. För kvinnor sker ökningen från dagens 82,9 till 86,3.

Med denna prognos kan vi konstatera att vi ska vara glada för invandringen och frukta medellivslängdens ökning om inte invandrarnas mer vördnadsfulla inställning till gamla människor kan slå rot i svenska hjärtan. Då kanske våra äldre skulle slippa ensamhetens plåga.

(KRB)

Mer läsning

Annons