Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspirera, ej moralisera

Annons

den 23 december 2005

I morgon är det julafton. Hela svenska folket bänkar sig vid julbordet och det snålas inte med allt det som är förkastligt ur både hälsosynpunkt och ur ekonomisk aspekt.

Efter sillen, nubben, skinkan och köttbullarna smakar det gott med en cigarett innan det är dags att slå sig ner vid kaffebordet och mumsa lussekatter, kakor och tårta.

På tisdag morgon har vi i vårt land tillsammans gått upp några ton i vikt.

Varje tid har sina problem och varje tid måste hitta lösningarna så att ett bättre och lyckligare samhälle skapas. För omkring 150 år sedan härjade hungersnöd och svält.

Människor valde att lämna Sverige för ett förhoppningsvis bättre liv i Amerika. Bara under åren 1881-1890 utvandrade hela 324285 människor. Totalt flyttade över en miljon (1084873) till Amerika. I dag finns det mer än 4,6 miljoner amerikaner som helt eller delvis har svenskt ursprung.

Denna åderlåtning av befolkningen innebar att de cirka fyra miljonerna som blev kvar, fick mer att äta och landet återhämtade sig, för att 100 år senare tillhöra ett av de rikaste och mest välmående länderna i världen.

Tilläggas kan att under 1900-talets fem sista år, utvandrade 19152 svenskar till USA.

Men nu dras vi med det motsatta problemet. De flesta av oss vet exakt hur man borde leva. Varför tar då inte alla sitt ansvar och sköter sin hälsa? De flesta tycker ju att sjukvården ska ägna sig åt sjuka som inte själva orsakat sin sjukdom.

Är det samhället som ansvarar för vad var och en stoppar i munnen och följderna därav?

Nej, så kan det inte vara. Men för att allt fler ska finna vägar till ett sundare liv, krävs att informationen inspirerar. Moralkakor smakar inte något vidare. En föraktfull syn på människor som är överviktiga, supiga eller rökande är inte särskilt fruktbar.

Många företag uppmuntrar till motion. Ibland får det ske på arbetstid och/eller genom bidrag till gym eller andra aktiviteter som kostar pengar. Men allra viktigast är skolan.

Hälsa måste finnas på schemat och varje dag bör någon form av fysisk aktivitet äga rum. Det kan räcka med en promenad, för effekten av rörelse mäts inte i svett. Inspirerande är också tv-serier där människor hjälps till ett sundare liv. Över huvud taget är det lättare när flera kämpar tillsammans.

Många lyckas också skapa en bättre livsföring. Då kommer problem nummer två. Hur bibehåller man denna livsstil?

Vi tror inte på tvång och skatter. Att komma till insikt och till fullo ta eget ansvar är enda lösningen. Sedan kan kommunerna hjälpa till med att tillhandahålla bra motionsmöjligheter i form av cykel- och promenadvägar och hyggliga tider i motionshallar.

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL

Mer läsning

Annons