Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inlägget : Vems framtid avser Hultqvist?

Annons

Häromdagen kom SCB:s senaste statistik över befolkningsförändringarna under början av detta år. Den visade bland annat att den stora majoriteten av län och kommuner norr om Dalälven fortsätter att visa minussiffror. I Dalarna har vi fler som flyttar in än ut men befolkningen och antalet skattebetalare minskar ändå. Extra glädjande är dock att flera mindre kommuner i länet har plustal både vad gäller nettoflyttning och befolkningsförändring. I stort är dock läget bekymmersamt för länen i norr och Bergslagens kommuner i Mellansverige.


Detta är en bakgrund till mina två kommentarer i tidningen om det bristande ledarskapet och de saknade framtidsvisionerna för Dalarna. Andra faktorer av ökande betydelse är utflyttningen av tillverkningsjobb till lågkostnadsländer, högskolans svårigheter att fylla viktiga program, landstingets allt besvärligare kris och mörkade nedskärningsplaner, kommunernas kärva ekonomi och stora brister i infrastrukturen för att främja växande näringar som turismen, den träbearbetande industrin, materialtekniken och högteknologiska verksamheter.

I onsdagens tidningar (12/5) stod bland annat att läsa att storstäderna vill samverka mer intimt än tidigare om den ekonomiska tillväxten och kräver större insatser av resurser från regeringens sida. Detta är en verklighet och kräver att övriga regioner "vässar sina klor" och utformar mer framgångsrika strategier för de kommande årens samhällsutveckling. Det är på denna punkt jag och Peter Hultqvist inte är riktigt överens.

Kampen om de nationella resurserna är redan i dag tuff men blir allt hårdare. De stora kommunerna med många invånare ber aldrig om ursäkt för att de kräver mer trots att de redan får mest av statens infrastrukturpengar och den statliga budgeten. Storstäderna marknadsför mycket skickligt sina starkaste argument - senast via en bilaga om Västra Götalands roll i tillväxtpolitiken i storstadspressen - och har ett medvetet och noga genomtänkt lobbyarbete där man i viktiga frågor är överens med alla starka aktörer i respektive område.

På denna punkt vill jag ha en betydande skärpning i Dalarna, byggd på genomtänkta och brett underbyggda visioner om framtidens möjligheter men också en bred mobilisering av hela befolkningen i regionen. Utan en sådan uppbackning skapas ingen framtidstro hos medborgarna.

När man diskuterar med Hultqvist om Dalarnas framtid hamnar man ofta i en debatt om Borlänges intressen och framtid. Kanske är detta ett symptom på Dalarnas svaga punkt - att vi inte kan samla oss kring en vinnande och enig framtidsvision för hela regionen.

Ronny Svensson är forskare och kolumnist i tidningen.

RONNY SVENSSON

Mer läsning

Annons