Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inlägget: Varför motarbeta flexibla lösningar?

Annons

De många olika arbetstidsmodellerna inom landstinget kostar nu tydligen alltför stora summor och Lars-Ove Hagberg (v) (inlägget 15 juni) menar att "rättvisa arbetstidsmodeller för alla är enda vägen att ta sig ur den uppkomna situationen".

Inlägget | Sjukhuslöner

Frågan är om arbetet inom vården någonsin varit eller kommer att bli "rättvist". Olika verksamheter ser olika ut och ställer därmed olika krav på personalen och arbetets organisation.

Detta borde väl rimligtvis också resultera i verksamhetsanpassade lösningar vad gäller exempelvis arbetstidsmodeller?

På den avdelning där jag arbetar vårdas patienter inför och efter kirurgiska ingrepp samt också svårt sjuka patienter i livets slutskede. Detta ställer stora krav på omvårdnad och tillsyn såväl dag- som nattetid.

Planering av hemtjänst, hemsjukvård och dylikt då patienten lämnar sjukhuset är samtidigt en stor del av vårt arbete som därmed har en bred spännvidd. Av naturliga skäl ser inte arbetet inom vår verksamhet likadant ut som på exempelvis akutmottagningen eller på en rehabiliteringsavdelning.

Den arbetstidsmodell som pågått i tre år på kliniken har inneburit att tidigare stängda vårdplatser har kunnat öppnas. Arbetstidsförkortningen har gjort att vi sjuksköterskor bland annat orkat täcka upp för varandra vid tillfällig frånvaro. Med all säkerhet har modellen varit till fördel för både personal och patienter och därmed även för vårdkvaliteten.

Nu ska denna för oss välfungerande modell slopas och vi förväntas i stället gå upp i arbetstid, behålla vår rotationstjänstgöring dag/natt med minst 20 procent nattarbete och detta med betydligt mindre (!) i lönekuvertet varje månad!

Måste rättvisetänkande och sammanhållen personalpolitik utesluta flexibilitet, verksamhets-, verklighetsanpassing och respekt för våra arbetsförhållanden?

HENRIETTA FORSMAN

Mer läsning

Annons