Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inlägget: Ställ upp för barnen!

Annons

JJag bor i Falun sedan 1990, men kommer ursprungligen från Syrien. Jag är politisk flykting.

Jag tror på kärlek, jämlikhet, respekt för-, och dialog med andra människor.

Med andra ord tror jag på våra gemensamma svenska värderingar. Det enda som kan garantera utveckling är samarbete. Därför måste vi alla hjälpas åt.

Samarbete mellan Sverige och Mellanöstern är en förutsättning för att kunna bygga upp ett bättre liv åt människor där.

I det palestinska flyktinglägret Shatila bor nu cirka 17 500 personer, varav ca 7 000 är barn mellan 6-18 år. De är ättlingar till några av de 750 000 palestinier som blev tvungna att lämna sitt land 1948 - året då staten Israel utropades.

Trots FN:s resolutioner om att de ska få återvända till sina hem, förvägras den rätten.

I samarbete med Rädda Barnen bildades Children and Youth Centre 1997 i Shatila, som försöker skapa ett så gott liv som möjligt åt barnen.

Men tyvärr saknar man pengar även till det mest elementära. Som tur är får centret fortfarande stöd av Rädda Barnen och Palestinagrupperna i Sverige.

Genom detta center får barn och ungdomar en meningsfull fritid. De får lära sig tolerans och respekt för andra men också att stå upp för sina egna mänskliga rättigheter och att bli stärkta i sig själva.

I september 2003 inbjöd jag hit Mahmoud Abbas, Children and Youth Centre's ordförande. Han hade bland annat samtal med eleverna på Lugnets gymnasium, Falu frigymnasium, samt Östra skolan. Där berättade han om ungdomarnas kultur i flyktingförläggningen Shatila.

Den 18 april anordnar Children and Youth Centre ett så kallat Frihetslopp i Libanon. Cirka 1 000 representanter från olika håll i både Libanon och Syrien ska delta. Även jag och några till från Palestinagruppen ska delta i loppet. Vi ska även tillbringa en till två veckor i flyktinglägret.

Vi kommer att berätta för barnen i Shatila om Sverige och särskillt om Falun, om hur barns mänskliga rättigheter är en självklarhet här.

Jag vill kämpa för att alla barn i Mellanöstern, oberoende av religion, nationalitet och social tillhörighet, ska kunna träffas och samtala. Att de ska kunna samarbeta och tillsammans bygga upp sin gemensamma framtid. Allt detta trots de vuxnas dumheter och fördomar.

Jag vill härmed inbjuda till vår promenad runt Tisken i Falun i dag klockan 12 . Det är en promenad som står för barnens frihet i Mellanöstern. Vi kämpar för alla barns vällevnad och frihet.

Ziad al Kabbani är kontaktperson för palestinagruppen i Falun

ZIAD AL KABBANI

Mer läsning

Annons