Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inlägget: Onyanserad mediabild

Annons

Jag arbetar som fritidspolitiker i Falun. Mitt intresse för massmedia och hur den påverkar oss är stort. I mitt tidigare arbete som polis har jag mött våldet på nära håll och sett dess konsekvenser.

Inlägget | Politikerrollen

Med dessa bevekelsegrunder i bakhuvudet vill jag lyfta debatten om medias roll och betydelse i frågan om hot och våld mot politiker. Tidningen lyfte fram frågan under ledarplats på ett förtjänstfullt sätt den 17 juni och nedan följer min vinkling av det hela.

"Ge dem ett nackskott!", "Politiker kan man inte lita på!", "Kan de fiffla så kan väl jag!" Dessa axplock av uttalanden från "de djupa folklagren" har jag stött på redan efter två år inom lokalpolitiken. Uttrycken speglar ett starkt förakt för demokratin, en negativ attityd, en projicering och ett rättfärdigande, som jag tycker är ofattbart. Varifrån kan dessa tankar komma?

Tidningar och tv speglar hur politiker arbetar och vilka obekväma beslut som de väljer att ta. Tyvärr skildras detta inte sällan på ett onyanserat sätt och i negativa ordalydelser.

Ta Falun som exempel och den omorganisation inom äldrevården som socialnämnden tillsammans med förvaltningen arbetar med. Här beskrivs förändringarna i massmedia som neddragningar och vi som arbetar politiskt som några som på rent okynne gör detta för att skada människor.

När enskilda människor från verksamheten sedan går ut i massmedia och beskriver sin verklighet som en verklighet i kaos, då tar jag mig för pannan och tänker; detta är "socialporr".

Om det arbete som sker politiskt alltid beskrivs i negativa ord, skapar detta negativa attityder i samhället (=hålla samman). Dessa blir i sin tur grogrund för politikerförakt, hot och våld. Detta kanske är besvärlig kritik, men jag anser att om vi ska få bort hoten och våldet, då har vi alla ett eget och ett gemensamt ansvar.

I detta inkluderas även massmedia och på vilket sätt den beskriver den verkliga verkligheten.

CLAES MANKLER

Mer läsning

Annons