Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inlägget: Kärnkraften behövs inte

Annons

Lennart Fremling säger att folkpartiet vill hushålla med elenergin. Hur då? undrar jag. Om man satsar på energihushållning behövs faktiskt ingen ny kärnkraft. Det finns många utredningar som visar det, till exempel studien "Energi - till vad och hur mycket" av professorerna Peter Steen och Thomas B. Johansson med flera.

Det räcker med att avveckla elvärmen, vilket folkpartiet lovade redan 1979, men helt struntat i. Då behövs inte kärnkraften. Min existentialistiska etik säger att om det är skillnad mellan vad man säger och vad man gör så gäller det man gör. Allmänt svammel från politiker om att man vill hushålla med elenergin är jag dödligt less på. Visa på hur det ska gå till och genomför det!

Om elvärmen avvecklas så minskar man också koldioxidutsläppen rejält. Det visar en undersökning som nyligen gjordes av Chalmers-professorn Sven Werner.

Eftersom elvärmen konsumeras mest när det är kallt måste Sverige numera importera skitig kolkondenskraft för att klara just elvärmen. Om folkpartiet verkligen vill begränsa koldioxidutsläppen så är det därför angeläget att avveckla elvärmen. Vi har väntat i 25 år på att folkpartiet ska infria sina löften om det. Hur länge ska vi vänta ytterligare?

Till Olle Nelson i Ludvika kan jag av utrymmesskäl bara svara kort. 10 TWh vind-kraft är riksdagens mål redan 2015. I dag produceras redan 10 TWh biokraftvärme, i till exempel Falun, inte 0 som folkpartiet tror. 75 TWh är vad vi får ut i redan befintliga vattenkraftverk år 2050 om man tar hänsyn till växthuseffekten. Bruttoimporten av 25 TWh el som Nelson anför, som i första hand går till elvärme, ska jämföras med exporten av el till bland annat Norge. Under den senaste 10-årsperioden har Sverige varit nettoexportör av elenergi.

Nelsons artikel visar på stor okunnighet om energiförsörjningen i folkpartiet. Jag föreslår därför att folkpartiet bjuder in mig för att utveckla och diskutera min plan för en hållbar utveckling.

GÖRAN BRYNTSE

Mer läsning

Annons