Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inlägget: Kampen om ungdomarna

Annons

Tidningens kolumnist Ronny Svensson har den 20 juli provocerats av en artikel som undertecknad skrivit i Svenska Dagbladet och som handlade om regionernas betydelse för Sveriges tillväxt. Min tes är att den region som vill överleva måste locka till sig andra regioners unga.

Bakgrunden är att det i hela Västeuropa föds för få barn. På sikt innebär det en utarmning av den kompetens som ska skapa välstånd och välfärd.

Lösningen på problemet är densamma i hela Västeuropa: Se till att ge möjligheter för bygdens unga att stanna kvar i regionen, och skapa ett samhälle som är så attraktivt att andra regioners unga väljer att flytta till regionen för att studera, arbeta och älska.

De som vinner de ungas gunst kommer att klara sig väl, medan de regioner som förlorar får stora bekymmer.

I tillväxtfrågor är det uppenbart att kommunen ofta är för liten och nationen lika ofta är för stor. Sveriges regioner är till sin ekonomiska struktur så olika att de inte ska hanteras som ett svenskt genomsnitt. En hel del frågor, bland annat inom infrastrukturen och utbildningen, bör därför föras över till en regional nivå. På så vis ökar sannolikheten att de beslut som fattas blir bra - och leder till att regionen blir mer attraktiv.

Det gäller Västsverige, men kanske i ännu högre grad Dalarna.

Antalet personer i åldern 20-29 år har i Dalarna sedan början av 70-talet minskat med drygt 30 procent - och minskningen har varit högre än så de senaste tio åren. En hel del av nedgången beror på sjunkande födelsetal, men dessutom väljer många unga masar att flytta från Dalarna.

I stället för att låta er provoceras av regioner som med öppna armar tar emot dalmasar, borde ni i Dalarna fråga er vad ni kan göra för att vända utflyttartrenden. Jag är övertygad om att ökat regionalt inflytande över tillväxtfrågor är en sådan lösning - också i Dalarna.

Anders Källstsröm är vd i Västsvenska Industri- och handelskammaren.

ANDERS KÄLLSTRÖM

Mer läsning

Annons