Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inlägget: Har centern övergivit landsbygden?

Annons

Centern har under efterkrigsåren haft en viktig roll när det gäller att få till stånd en mer rättvis regional fördelningspolitik i Sverige. Utan partiets aktiva medverkan skulle vi antagligen inte ha haft så många regionala högskolor/universitet som i dag, inget väl fungerande skatteutjämningssystem och få framtidsinvesteringar norr om Dalälven.
När man tar del av Glesbygdsverkets färska rapport om utvecklingen på landsbygden de senaste åren finns det få glädjeämnen att notera. Vi ser nästan varje dag att livsmedelsbutiker försvinner, att staten drar ner sin post- och apoteksservice och att bussar och tåg i bästa fall hankar sig fram. Allt är inte svart men landsbygden genomgår nu en av sina svåraste prövningar.

De positiva och regionalt betydelsefulla satsningarna på landsbygdsregionerna i norr och söder hade inte varit möjliga utan en stark samverkan mellan socialdemokratin och centern, där centern ofta haft en avgörande roll vid riksdagsbehandlingarna och i opinionsarbetet för en rättvis regionalpolitik. Jag kan tänka mig att centerns position som ett relativt självständigt mittenparti utan fast blocktillhörighet spelat en avgörande roll.

Nu har denna framgångsrika strategi och position uppenbarligen övergivits av centerns partiledning som numera mest vill profilera sig som de främsta EU-entusiasterna samt blockledare för ett regeringsskifte.

I en tid då landsbygdens framtid är hotad i större delen av landet finns inte längre något riksdagsparti som driver landsbygdens hjärtefrågor på politisk toppnivå. Detta betyder att mellan två och tre miljoner människor just nu är utan politisk uppbackning.

Det jag undrar över är varför den starka lokala centerrörelsen inte reagerar?

RONNY SVENSSON

Mer läsning

Annons