Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inlägget: FFF - tråkig debatt inför livaktiga dagar

Annons

I mitten av juni tog kommunledningen tillsammans med berörda tjänstemän initiativet att ombilda organisationen för Falun Folkmusik Festival. Anledningen var att den kommande kommunbudgeten för år 2004 inte tillåter ett bidrag i nuvarande storleksordning. Initiativet som jag som KS-ordförande effektuerade innebär att vi genom en engångsinsats i år ger förutsättningar för en stabilare festivalorganisation, där Välkommen till Falun blir huvudarrangör.

Vi minskar också de kommunala insatserna i festivalen med nästan en miljon kronor per år, samtidigt som kommunen tar ett aktivare grepp om festivalen genom att bli ägare av varumärket FFF. De extrainsatta pengarna i år är intjänade på mindre än ett år när totalinsatsen minskas. Detta borde glädja alla, även falupartister och SPI:are.

Det kan naturligtvis diskuteras vilka beslut som jag som KS-ordförande kan ta med efterföljande förankring. Det respekterar jag (vanligtvis anklagas politiker för att handla för långsamt). Detta får dock inte överskugga de effekter som besluten ska leda till. I det här fallet handlar det om att minska de kommunala pengar som engageras i festivalen, samtidigt som en kraftfullare och långsiktig organisation etableras. Det handlar dessutom om att göra Falun attraktivt för besökare och Falubor.

Människors tillgång till kultur följer fortfarande gamla klassmönster. Dessutom blir kulturutbudet allt mer likriktat.

Kulturen är och ska vara en kraft som driver samhällsutvecklingen, som ger människor möjlighet att vidga sina vyer. Därför är ett varierat kulturutbud som är öppet för alla människor en nödvändighet i ett modernt samhälle. Vi vill jobba för att undvika geografisk koncentrering av kulturutbudet och för att både vuxna, ungdomar och barn ska ha möjlighet att ta del av kulturlivet. Vi vill stödja både bredd och konstnärlig professionellitet.

Årets Falun Folkmusik Festival arrangeras för 18:e året i rad. Under veckan anordnar också Rikskonserter världens största folkmusikläger för ungdomar; Ethno. Det är ett sätt att sprida möjligheten att träffas för erfarenhetsutbyte till även till yngre musiker.

De här är en stor kulturhändelse i Sverige och vi hoppas att alla på ett eller annat sätt tar tillvara detta tillfälle att bekanta sig med all världens folk- och världsmusik mitt i Dalarna. Välkommen till Falun!

JONNY GAHNSHAG

Mer läsning

Annons