Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inlägget: Dalaflyget viktig fråga

Annons

Jag delar inte Ronny Svenssons syn (tisdagstidningen) på vare sig investeringen för att bygga bort Salaproppen eller bygget av en fyrfältig väg mellan Falun och Borlänge. Dessa båda projekt har stor betydelse. Dels som inkörsport till länet för stora delar av turisttrafiken, dels för en omfattande pendlings- och genomfartstrafik. Därför är det viktigt att båda dessa projekt genomförs.
Sedan är det självfallet så att det finns en lång rad projekt som förbifart Ludvika, Västerdalsvägen, vägar i såväl norra som södra Dalarna som behöver åtgärdas. Men min bedömning är att strategin att skjuta fram Salaproppen som länets viktigaste projekt var riktig. Annars hade vi inte fått något gehör alls hos vare sig regeringen eller Vägverket.

Jag delar inte heller hans åsikt om Dala airport och Mora flygplats. Min åsikt är att båda flygplatserna behövs. Att satsa på ett dalaflyg, där linjen är Mora - Dala airport - Arlanda, ger den bästa stabiliteten och de bästa utvecklingsförutsättningarna för flyget. Det blir enklare att både i Mora och på Dala airport få fler avgångar till Arlanda på detta sätt.

Vi kan inte bara satsa på en osäker chartermarknad och bygga upp Mora flygplats framtid kring detta. Det krävs en grundläggande verksamhet för att tillfredsställa bland annat näringslivets behov. Största delen av den trafiken är transfer till andra destinationer i Sverige och den övriga världen. Dalaflyget kan täcka behovet på denna punkt för såväl Mora som Dala airport.

Ett väl fungerande dalaflyg är en verklighetsnära vision väl värd att arbeta för. En nedläggning av Dala airport skulle successivt leda till en försvagning av stora företags och statliga myndigheters verksamhet i länet. För näringslivets del skulle detta bli märkbart, vilket självfallet försvagar länets utvecklingskraft.

När det gäller Dalabanan på järnväg är möten med SJ inbokade i såväl maj som juni. Mötet i juni blir en uppvaktning hos SJ:s vd Jan Forsberg. Jag kommer då att inbjuda en delegation som representerar olika delar av länets samhällsliv. Region Dalarna kommer att driva frågan om såväl framtida investeringar som bra vagnmaterial på Dalabanan. På den punkten ska det inte behöva råda någon tvekan.

Peter Hultqvist (s) är ordförande

i Region Dalarna.

PETER HULTQVIST

Mer läsning

Annons