Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen hetta i politiken

Annons


Det minskade politiska intresset får ses mot denna bakgrund. Litet missnöje med de egna livsvillkoren driver inte fram politiskt engagemang. Opinionsmätningar visar att var femte svensk inte tänker rösta i höstens val.

Väljarnas inställning kan också sättas i samband med avsaknad av debatt om frågor som berör människor. Regeringen har nämligen gjort sitt bästa för att undvika stora stridsfrågor i valrörelsen. Mycket besvärligt har begravts i utredningar.

I andra fall har regeringen oblygt accepterat oppositionens politik och avfört frågorna från valrörelsen. Skolan är ett exempel. I stället för socialdemokraterna en pseudodebatt om det så kallade borgerliga systemskiftet i Stockholms stad och län.

I det läget gäller det att oppositionen förmår att presentera ett tilltalande alternativ. Det kan driva fram en debatt som höjer det politiska intresset. De borgerliga har dock hittills inte lyckats axla den uppgiften. Inför valet har de fyra partierna kommit överens om det som de alltid har varit överens om. I mer besvärliga frågor saknas enighet. Förra veckan fick vi se sammanbrottet av förhandlingar om en gemensam familjepolitik. Alf Svenssons hot om att inte sitta med i en borgerlig regering som för folkpartiet politik på familjeområdet gjorde inte saken bättre. Det är också oklart på vilket sätt de borgeliga vill förändra det kommunala skatteutjämningssystemet och hur det borgerliga förslaget till ett nytt socialförsäkringssystem kommer att se ut.

Mediernas sätt att bevaka politik förtjänar också att diskuteras. Politikerna avkrävs snabba och konkreta besked i sakfrågor. Tid för ideologiska utläggnignar finns sällan. Jämförelser av politiska löften och utfall saknas helt. Partierna får sällan tillfälle att presentera sin politik på sina egna villkor.

Mediejippon som partiledardebatten i TV4 i våras är inte särskilt informativa och riskerar att förstärka den negativa bilden av politik.

Mer läsning

Annons