Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen enkel match

/
  • Peter Hultqvist (S) vill liksom Kenneth Johansson (C) slåss för landsbygden, men använder fel metoder.  Foto: Kjell Jansson

Annons

Anklagelserna haglade under gårdagens torgdebatt i Falun mellan riksdagsledamöterna Kenneth Johansson (C) och Peter Hultqvist (S). Apoteksdöden på landsbygden närmar sig, varnade Hultqvist medan Johansson försvarade Centerns insatser för fler entreprenörer.

Riksdagsmännens trätande sätter fingret på ett problem som blir allt tydligare: Båda blocken saknar helhetslösningar när det kommer till landsbygdsfrågor. Att hantera ett sviktande skatteunderlag med krav på fullgod service är inte lätt.

De rödgröna vill förbättra servicen på landsbygden, men tar till föråldrade styrmedel. Misstron till den privata marknaden gör att Hultqvist i sann 1960-talsanda kräver ett slags samhällskontrakt från privata bolag. Frågan om vem som ska finansiera telefonledningar och bredband till avlägsna byar lämnar han därhän.

Den avveckling och centralisering som Hultqvist kritiserar alliansen för började redan under S-styret. Globaliseringen och statens minskande roll gör att samtliga partier, oavsett färg, nu måste fokusera på jobbskapande insatser. Och inte bara inom den offentliga sektorn.

Givetvis trampar Hultqvist på en bultande öm tå när han anklagar Centern för att ha övergett sin hjärtefråga. Johansson kontrade med alliansens valmanifest, som bland annat innehåller undantag från pumplagen och ett stopp för bensinskattshöjning. Det är verklighetsnära och bra åtgärder som säkerligen underlättar livet för många glesbygdsbor.

Men Hultqvist har delvis rätt i att regionalfrågorna är bortglömda i valet. Mycket har kommit att handla om de stora riksfrågorna; sjukförsäkringen, arbetsmarknaden och skatterna. Det gör det svårt att borra djupare in i strukturproblem. Exempelvis är det mycket märkligt att ansvaret för service- och utvecklingsfrågor på landsbygden ligger på den statliga förvaltningsmyndigheten Länsstyrelsen och inte på Region Dalarna. En annan fråga som fler politiker måste våga fundera över, är om det är ett självändamål att bevara orter som avfolkas.

Det gäller att tänka nytt. Alliansen försöker åtminstone hitta alternativa rutter in i framtiden, medan de rödgröna fortfarande famlar efter kartan över statliga återvändsgränder.

Mer läsning

Annons