Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga storlän före nästa val!

/
  • Lennart Sacrédeus (kd) utesluter en ny länsindelning redan till valet 2010. Foto: Arkiv

Annons

I "Signerat" kommenterade Christer Gruhs med rubriken "De konservativa tar täten". Bland annat framhölls det svåra dillemmat att "vi har säkert en del att vinna på samarbetet, men närhetsprincipen riskerar att gå förlorad". Gruhs tar därmed upp två viktiga, och inte sällan svårförenliga, parametrar att förhålla sig till i denna viktiga fråga för vårt läns befolkning.

Regeringen har under sommaren genom den ansvarige kommunministern, min partikollega Mats Odell, gjort klart att inga län kommer att tvingas samman, allra minst redan till valet 2010. Det ger oss alla rådrum, även här i Dalarna.

Centern i Dalarna och grannlänen har på ett förtjänstfullt sätt dragit igång debatten genom sitt initiativ. Det skall studeras på sina egna meriter. Utan att vara passiva skall vi dock inte rusa in i beslut och ställningstagande snabbare än vad nöden kräver. Jag utesluter därför en ny länsindelning redan till valet 2010.

Vi måste också ha klart för oss att statens indelning av sina verk och myndigheter är en sak, hur landstingen skall var geografiskt organiserade är en annan. Den första frågan äger staten själv, den andra är rimligtvis en uppgift vi medborgare själva ute i länen/regionerna skall besluta över.

Större statliga regioner för verk och myndigheter behöver inte med automatik leda till att också landsting slås samman och görs större. Staten kan med andra ord bilda storregioner för sin verksamhet samtidigt som landstinget Dalarna består som en egen självständig politisk enhet.

LENNART SACRÉDEUS

kristdemokraternas riksdagsledamot för Dalarna.

Mer läsning

Annons