Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga-Lill Persson är ute och cyklar

Annons

Landstingsrådet Inga-Lill Persson säger i tidningen att "Widar Andersson saknar ideologisk förankring i partiet". (3/5 -04)

Jag tar hennes uttryck som avstamp för en diskussion om skillnaden mellan parti och person.

Landstingsrådet Persson gör nämligen det ack så vanliga felet att hon blandar samman sig själv med det parti där hon likt ett antal hundra tusen andra människor är medlem.

Uppenbart saknar undertecknad någon stark förankring i landstingsrådets hjärta men det kan nog både hon och jag leva med.

Inga-Lill Perssons hjärta är dock, likt mitt och alla andras, bara små delar av det stora partihjärta som nu dunkat och slagit i över hundra år.

För min egen del känner jag mig mycket väl psykologiskt, filosofiskt och politiskt förankrad inom socialdemokratin. Jag har dock inget behov av att alltid tänka och tycka precis som partiledningen. Jag har dessutom medvetet strävat efter att aldrig bli helt beroende av partiet för min försörjning.

Landstingsrådets påstående om min bristande förankring är även i sak tämligen absurt. Jag har haft glädjen att inneha många förtroendeuppdrag på många platser i landet.

Jag har exempelvis varit ordförande för Nordanstigs arbetarekommun i Hälsingland, ombudsman för SSU i Nässjö, riksdagsledamot för Gävleborg och är nu för andra gången kandidat till Europaparlamentet på förslag från Falu arbetarekommun och Dalarnas partidistrikt.

Jag är fullmäktigeledamot i Falun och av arbetarekommunen vald till ordförande för fritidsstyrelsen. Jag har haft utredningsuppdrag på socialdepartementet och arbetat åt statsministern på statsrådsberedningen.

Arbetarrörelsen i Norrköping och Östergötland stod dessutom nyligen bakom erbjudandet om att arbeta som politisk redaktör på Folkbladet, vilket jag med stolthet accepterade.

Jag gör inte denna uppräkning för att skryta eller för att på något sätt förhäva mig själv. Däremot tror jag att min uppdragslista kan göra det klart för alla att landstingsrådet är ute och cyklar när hon hävdar att jag saknar förankring inom socialdemokratin.

Saken handlar egentligen om att Inga-Lill Persson är oense med mig i vissa politiska frågor. Men att förvandla personlig oenighet till ideologiska frågor är sällan särskilt lyckat. Ser hon inte upp så kanske några arga partivänner i Dalarna får för sig att nedläggning av vårdcentraler också är ideologiska frågor!

WIDAR ANDERSSON

Mer läsning

Annons