Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Införselkvoterna måste sänkas

Annons

Konsumtionen av alkohol har ökat med 25 procent sedan år 2000. Systembolagets försäljning ökade första kvartalet 2005 med 2,5 procent i förhållande till föregående år om man räknar försäljningen i ren alkohol. 1996 sålde Systembolaget 27 miljoner liter ren alkohol. Åtta år senare 2004 sålde man 35,6 miljoner liter ren alkohol, en ökning med cirka 32 procent. Det kan knappast betraktas som en framgång för svensk alkoholpolitik. Systembolagets uppgift är inte att bidra till ökad konsumtion.

Hur mycket alkohol som konsumeras är inte så lätt att veta. Sedan gränserna öppnades beräknas konsumtionen ha gått upp från cirka sju liter ren alkohol per person och år till drygt tio liter per person och år. Man ska dock inte ta den siffran som exakt.

Alkoholmissbruket kostar samhället stora belopp. Runt 40 procent av alla sjukvårdssängar upptas av människor med alkoholrelaterade sjukdomar och skador. I debatten brukar belopp kring 100 miljarder förekomma när man bedömer den totala kostnaden för alkoholen. Skatten på alkohol ger i dag staten en intäkt på cirka 30 miljarder per år.

Mellan 5 000-6 000 personer beräknas årligen dö på grund av alkohol i Sverige. För Europa som helhet beräknas drygt 600 000 människor årligen dö en alkoholrelaterad död.

Folkhälsoinstitutet har bedömt att en spritskattesänkning på 40 procent och en sänkning av skatten på vin med 15 procent skulle leda till ytterligare drygt 200 dödsfall, runt 1 500 nya fall av misshandel och cirka 1,6 miljoner nya sjukdagar per år i Sverige.

Den här utvecklingen kan inte få fortsätta. Det handlar ju inte enbart om direkta skador för dem som drabbas och deras anhöriga, utan även om de indirekta effekterna för samhället och all den brottslighet som frodas kring alkoholen.

För miljöpartiet är det självklart att inte acceptera en sänkt alkoholskatt. Men vi är också medvetna om att en fortsatt hög skattenivå i förhållande till våra grannländer inte ensamt klarar problemet. Därför är sänkta införselkvoter en viktig fråga.

Regeringen för en diskussion om en halvering av nuvarande införselkvoter och en höjning av en lägsta skattenivå för alkohol inom EU. Det är nu sex länder som står bakom det arbetet vilket naturligtvis är väldigt bra, men det räcker inte. Regeringen måste sätta folkhälsan före EU och stoppa den helt okontrollerade införseln av droger i landet.

JAN LINDHOLM

Jan Lindholm (mp) är riksdagsledamot från Falun och sitter i socialutskottet.

Mer läsning

Annons