Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

In vino veritas?

Annons

Ett eller ett par glas vin om dagen minskar risken för folksjukdomen och gisslet åldersdiabetes hos kvinnor med nästan 60 procent, enligt en stor amerikansk studie.

Ämnet torde inte vara helt okontroversiellt. I mitten av 90-talet uppgav en annan undersökning att ett eller annat glas vin om dagen avsevärt minskade risken för hjärtinfarkt och andra kärlsjukdomar. I - vi medger det - milt provokatoriskt syfte ställde vi på ledarplats frågan huruvida den traditionellt helnyktra hälsorörelsen framtidsvis borde förbli absolutistiskt helnykter.

Svaret kom i ljungande epistlar från organiserade helnykterister, som anklagade oss för att referera forskningsrapporter utan att vi först genom egen forskning först förvissat oss om undersökningarnas vetenskapliga halt och värde. Vilket inte torde vara helt lätt för en dagstidning utan egna foskare och laboratorieresurser. Debattörerna var fullt och fast övertygade om att forskningsresultaten enbart var av vinbranschen beställd humbug.

Som vi ser saken, är dilemmat att vinet inte är entydigt ont utan faktiskt även kan vara riktigt gott - och då inte enbart ur strikt kulinarisk synvinkel.

Vad göra? Läsarna har säkert, nu som tidigare, ytterligare åsikter i ämnet.

TERTULLIANUS

Mer läsning

Annons