Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Illdådet förändrade världen

Annons

Terrorismen finns ”överallt och ingenstans”, vilket innebär att den, som den 11 september i fjol, oftast lyckas slå ett förödande första slag.
Terrorism bekämpas långsiktigt med alerta säkerhetstjänster och akut med specialförband.
Inte bara terrorismen gagnas av den nya tekniken. Säkerhetstjänsternas möjligheter att hålla koll på alla och envar ökar oavbrutet. Legitimiteten att göra det likaså. Demokratin och det öppna samhället hotas således från två håll.
Dels av fundamentalistiska, antidemokratiska rörelsers terrorattacker.
Dels genom att själva terroristbekämpningen förutsätter allt strängare övervakning av medborgarna.
I väletablerade västerländska demokratier är risken för totalitär medborgarkontroll ännu inte överhängande.
Men i Saudiarabien och andra auktoritärt styrda, USA-lierade arabstater, skärptes censuren omedelbart efter den 11 september i fjol. Regimerna bekämpar både liberala demokratisträvanden och totalitära fundamentalistriktningar då båda försöker kanalisera befolkningarnas tilltagande - och högst begripliga — missnöje med tillståndet i respektive stater.
Under kalla kriget understödde USA ett antal ruggiga högerdiktaturer i Chile och annorstädes därför att dessa var garanterat antikommunistiska, vilket förlät allt annat. På samma sätt håller Bushadministrationen i kampen mot terrorismen nu på att permanenta en rad auktoritära arabregimer.
Med uppenbar risk att oppositionella kretsar i dessa arabstater börjar se bin Ladins terrornätverk som en åtminstone taktisk bundsförvant i kampen mot ärkereaktionära, maktfullkomliga regimer.
Det är viktigt att USA driver den absolut nödvändiga kampen mot terrorismen i samförstånd med världssamfundet och världens demokratier. Inte som supermaktens eget korståg.

Mer läsning

Annons