Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrotten i Dalarna en faktor för tillväxt

Annons

Inte enbart länets sportintresserade, utan en bred allmänhet, har följt de senaste veckornas hockeydramatik.

Frågeställningen den här vårvintern har inte enbart gällt Leksands vara eller inte vara i ishockeyns finrum. I år har Moras ishockeyspelare varit betydligt mer framgångsrika än under tidigare säsonger. Det har inneburit att laget under den pågående kvalserien också aspirerar på en plats i landets elitserie. Konsekvensen har blivit att Dalarnas hockeypublik dels haft att beskåda en inbördes fight mellan länets hockeystoltheter, dels haft att känslomässigt anpassa sig till en situation där Mora, men inte Leksand, återfinns i elitserien den kommande säsongen.

Idrott på elitnivå kräver numera inte enbart kompetenta utövare. För att lyckas nå elitnivå och dessutom befästa positionen under en längre period, krävs en stor organisation, men framför allt tillgång till pengar.

Varje elitklubb, oavsett idrott, är företag som omsätter miljoner. Föreningarna är beroende av stora publikintäkter och sponsorstöd.

För några år sedan kunde en tydlig tendens urskiljas: Det var endast de stora städerna som klarade av att få fram tillräckligt med kapital för att kunna hålla sig med idrottare på elitnivå.

Numera är bilden inte lika entydig. Även klubbar i Stockholm (Hammarby och AIK, exempelvis) har förpassats från hockeyeliten. Sanningen bakom degraderingen är enkel: De aktuella Stockholmsklubbarna har inte haft ekonomi att köpa in ett tillräckligt bra hockeylag.

I Stockholm, Gävle, Karlstad, Jönköping och Malmö, liksom i Dalarna, är våra elitidrottare/lag en viktig faktor för tillväxten i regionen.

Det är ingen tillfällighet att Leksands kommun satsar både pengar och image på ishockeyn. Leksands positiva befolkningsutveckling, det ökade företagandet, inflyttningen och den positiva bild som Leksand utstrålar mot omvärlden, är i allt väsentligt ett resultat av hockeyambassadörernas på isen insatser under årens lopp.

Skulle Mora ta över Leksands plats i elithockeyn, "tvingas" också Mora kommun agera i enlighet med konceptet från Leksand. I varje fall om kommunledningen i Mora inser värdet av ett hockeylag i främsta eliten.

Men, skulle Mora klara ett åtagande både mot Vasaloppet och ett hockeylag på högsta elitnivå? En nog så intressant fråga i Mora där besparingskraven i den kommunala verksamheten upplevs påtaglig bland kommunens invånare.

Idrott på elitnivå är under alla förhållanden inte längre enbart en idrottsangelägenhet. Det krävs, för att lyckas, ett samhälleligt stöd och engagemang som också innebär intressekonflikter.

Idrottens krav ställs mot pengar till äldrevård, skola och vård. Det är ingen lätt uppgift att göra de nödvändiga prioriteringarna. Men så länge idrotten betyder tillväxt i kommunen, borde ändå valet vara enkelt. Men med hockeylagen i Leksand och Mora utanför elitserien är svaret inte lika givet!

Dock är det självklart att ledarredaktionen önskar våra läsare en fortsatt Glad Påsk!

Mer läsning

Annons