Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ideella krafter får ta över

Annons

Hedemora: dålig ekonomi, vandalisering, galopperande drogproblem bland ungdomar, arbetslöshet, inga sommarjobb och förtidspensioneringar i en rasande takt.

Brottslighet och elände läggs till tidigare års spektakulära uppgörelser i undre världen och polismord. Inte så att Hedemora skulle vara unikt, många andra kommuner har samma besvärliga läge. Men det kan ändå inte vara lätt att ha ansvar här tänker jag och kliver in i rådhuset vid torget som minner om betydligt glansfullare dagar.

Men trots att till och med vårvädret ruggat till sig under förmiddagen påstår kommunalrådet Gun Drugge (c) att hon tycker att det är kul. Och hon ser faktiskt ut som om hon menar det. Visserligen sitter hon med Svarte Petter eftersom Hedemora för drygt tio år sedan tog hand om en stor del av Dalarnas LSS-fall, alltså de handikappade personer som har rätt till särskilt stöd. Eftersom staten drog sig tillbaka och de andra kommunerna inte vill betala som det en gång var tänkt har Hedemora förlorat tiotalsmiljoner de senaste åren. Och visserligen minskar befolkningen och det är svårt att dra ner verksamheten i samma takt.

Ändå håller hon skenet uppe. Det flyttar ju faktiskt in hundratals också och näringslivet är på frammarsch.

Ändå kokar vårt samtal snart ner i vikten av att återupprätta det civila samhället. "Föräldrar måste bli föräldrar igen och ta ansvar", slår hon fast. Och i samarbete med landstinget ska man göra ungdomars alkohol- och drogvanor och överviktsproblem till "överordnat allt annat", som det numera brukar heta på politikerspråk. Och det kan inte vara en fråga för enbart myndigheter.

Och Gun Drugge ser också det ideella engagemanget växa fram. När polisen drar sig tillbaka - någon ny polis efter mördade Ulf Grape tror inte kommunalrådet på - är den frivilliga bevakningsstyrkan ett gott tecken. 70 personer turas om att patrullera på nätterna för att förhindra inbrott. Röda Korsets väntjänst som engagerar lika många är ett annat föredömligt exempel.

"Någonstans har vi trott att samhället skulle sköta allt, men glömde att samhället trots allt är vi själva", säger Gun Drugge.

Det civila samhället måste träda in när det starka inte var så starkt.

023-936 15

Mer läsning

Annons