Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I hopplöshetens spiral

Annons

En av s grundregler i tider av pressad ekonomi för staten har varit "Verksamheterna framför transfereringarna". Därför har också s varit nödda och tvungna till marginella sänkningar av a-kassa och sjukersättning.

Men sjukskrivningarna har, trots att Sverige bevisligen har världens bästa arbetsmiljö, ökat så dramatiskt sedan 1997 att den blivit en gökunge i den offentliga ekonomin. Det finns helt enkelt inga pengar till mantrat "vård, skola och omsorg".

Häromdagen visade SCB:s årliga genomgång att 1 033 338 personer i Sverige lever på bidrag av olika slag, och alltså får sin utkomst av övriga skattebetalare. Sverige har sedan mätningarna började 1990 aldrig haft så många förtidspensionärer - över 400 000 personer har lämnat arbetsmarknaden i förtid.

Självklart ska sjuka och helt arbetsoförmögna personer ha samhällets fulla stöd. Allt fler fakta visar emellertid att stödsystem som kan försvaras av helt andra skäl i själva verket är en följd av regeringens fiasko vad gäller jobben.

I län med svaga regionala arbetsmarknader är sjukskrivningstalen väsentligt högre.

DN kunde häromdagen berätta att 62 procent av de gravida kvinnorna i Jämtland är sjukskrivna någon gång under sin graviditet. I Uppsala är siffran mindre än hälften, 29 procent.

Det är väl ingen som tror att det finns biologiska skäl till detta? Ska jämtskorna verkligen vara så illa skickade rent kroppsligt att klara av jobb och graviditet? Naturligtvis inte.

Siffrorna visar den hopplöshetens spiral med arbetslöshet som leder till sjukskrivning som leder till förtidspensionering som är på väg att ruinera landet.

Arbetsmarknaden fungerar dåligt för att Sverige ligger i botten vad gäller nystartade företag och för att arbetsmarknadslagarna låser in arbetstagarna på jobb de egentligen inte vill ha, när de borde byta. Följden blir att de vantrivs, upplever frustration och slutligen sjukskrivs.

Regeringen har uppenbarligen inga konstruktiva svar på hur fler ska jobba, färre leva på bidrag och välfärden räddas.

Mer läsning

Annons