Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I den härliga vårsolens glans

/

Annons

Nu är den här, den där årstiden då man som fritidsodlare tror sig kunna hålla jämna steg med naturen. Varje år tror jag nämligen på fullt allvar att ska hinna med och rycka upp alla maskrosor som dyker upp i gräsmattan. Men jag vet ju att om bara ett par veckor så är gräsmattan en maskrosmatta och jag ger upp.

Det är härligt att ställa undan snöskovlarna och röja i garaget. Katten Sixten har inte försuttit en enda chans att ta sig in i garaget under vintern och jag har haft fullt sjå med att mota ut honom. När det blev dags att ta sig an vårstädning i detta utrymme som mest innehåller diverse saker som "kan vara bra at ha" både högt och lågt, förstod jag Sixtens förtjusning. Där, bakom en trasig spånskiva som kunde vara bra att ha liksom planksnuttar och trasiga bräder fanns ett råttbo av otrolig dimension.

Det såg ut som konfetti och då jag skärskådade härligheten såg jag att konfettin såg obehagligt bekant ut. Och mycket riktigt. Huvuddelen av råttans byggmaterial kom från min bara ett år gamla jättestora parasoll samt ytterligare en parasoll av något äldre datum. Denne objudne hyresgäst hade byggt sig en boning som kostade mig cirka 700 kronor.

De båda parasollen såg fantastiska ut. Det ena hade i princip bara stålställningen kvar och det andra hade otaliga stora, runda hål. Den flitiga hyresgästen hade också gnagt bort stora delar av en rulle nätstaket av plast, samt kalasat på en påse gräsfrö.

Iförd plasthandskar raserade jag boet och körde sedan allt bråte till soptippen. Nu finns där inte en enda pryl som skulle kunna bli byggmaterial åt någon råtta. Sixten ska också släppas in med jämna mellanrum för att hålla uppsikt.

Men rådjuren lyckades jag hålla stången i år med hjälp av ett staket runt rabatten. Detta var synnerligen nödvändigt eftersom förra årets största blominvestering gjordes i en underbar magnolia. Den började blomma för några dagar sedan och traditionen att dricka bubbelvatten när magnolian slår ut i blom är väl värd att föra vidare.

Brudspirean kommer att slå nytt rekord. Normalt brukar den blomma i början av juni och vi är inte ens inne i maj men knopparna är tydliga och många. Det är verkligen en underbar tid och helst skulle jag vilja hålla kvar dessa dagar som är så livgivande för både kropp och själ. Det är ju så härligt att veta att allt det bästa ligger framför oss.

Mer läsning

Annons