Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur många kommuner slaktar Mats Svegfors?

Annons

Landshövding Mats Svegfors i Västerås har fått regeringens uppdrag att se över hur Sverige ska styras i framtiden.

I uppdraget ingår också att se över kommunernas framtida roll, inte minst mot bakgrund av Sveriges EU-tillhörighet, där regionerna blir allt viktigare maktfaktorer.

Mats Svegfors har redan gett offentlighet åt några frågor inför sitt utredningsarbete. En viktig fråga han ställer sig själv, och som har stark bäring på Dalarna, är frågeställningen om hur små kommuner kan få bli för att klara sina uppdrag i framtiden.

Landshövdingen i Västmanland tycks övertygad om att små kommuner kommer att få stora svårigheter att klara medborgarnas välfärd i framtiden. Inte minst när det gäller vården om våra äldre.

Samtidigt som Mats Svegfors inleder sitt utredningsarbete börjar kommunerna runt Siljan ett utvidgat samarbete i kommunalförbundet Region Siljan. Älvdalen, Mora, Orsa, Rättvik och Leksand gör gemensam sak för att stå starkare i konkurrensen.

I konkurrensen med vem eller vilka, frågar jag mig.

Det är nog inte fel gissat om jag dristar mig tro att Siljanskommunerna valt att göra gemensam sak för att matcha Mitt-Dalarna, det vill säga Falun, Borlänge, Gagnef, Säter och Ludvika. Dessa kommuner har inte bildat något formellt kommunalförbund, men i allt väsentligt bygger samarbetet på samma princip.

Vansbro, Malung, Hedemora, Avesta och Smedjebacken är kommunerna som blivit "över". Dem tycks ingen vilja ha med i ett större samarbete och den geografiska verkligheten gör det omöjligt för de överblivna att samarbeta över hela linjen. Däremot är det självklart rimligt med samarbete mellan Vansbro och Malung och mellan de tre södra kommunerna.

Orsa och Vansbro är Dalarnas befolkningsmässigt minsta kommuner. Skulle den Svegforska utredningen så småningom leda till en ny kommunsammanläggning, är Orsa och Vansbro de kommuner jag i första hand kan tänka mig tvingas se sig fusioneras.

Vansbro och Malung är ett tänkbart scenario och att Orsa lieras med Mora är en rimlig tanke. Skulle Älvdalen dessutom inlemmas med Mora, skapas en ytmässigt gigantisk kommun i norra Dalarna. Den kommunala ekonomin, framför allt i Älvdalen, kan tvinga fram en stordrift av detta slag.

Men Gagnef och Säter kan också komma att hamna under Borlänges vingar och det är inte orimligt att tänka sig att Ludvika och Smedjebacken gör gemensam sak. Återstår att Hedemora och Avesta förvandlas till en kommunal enhet.

Trots att det nu är något decennium sedan den senaste kommunsammanslagningen verkställdes, har inte såren läkt på alla håll. Fortfarande är det lätt att framkalla lokalpatriotiska tongångar från befolkningen i delar av Dalarna som sett sig "intvingade" i en större kommun.

Det är ingen orimlighet att Dalarnas 15 kommuner bantas och blir nio om några år. I varje fall är jag övertygad om att Mats Svegfors utredning kommer med förslag som leder till slutsatsen att Dalarnas kommuner måste öka sitt befolkningstal till betydligt över 10 000 invånare för att ha styrka att bära de framtida kraven på människors välfärd och invånarnas krav på bra samhällsservice.

Om vi i Dalarna ska nå detta mål återstår inget annat än en ny process av sammanslagningar. Den blir säkert lika uppslutande som den vi upplevde under 70-talet.

Mer läsning

Annons