Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur länge behåller FN initiativkraften?

Annons

Nämligen dels den amerikanska uppfattningen om att Iraks ledning fortsätter sin kurragömmalek med det internationella samfundet, dels åt åsikten att irakierna under den senaste tiden visat sådan samarbetsvilja att vapeninspektörernas arbete bör fortsätta. En uppfattning som exempelvis företräds av Frankrike, men som även andra Europeiska stater ansluter sig till.

Hans Blix konstaterade att Irak inte kunnat ge något svar på en av de viktiga frågor som USA och FN krävt ett svar på, nämligen var en del av de massförstörelsevapen tagit vägen som landet bevisligen tidigare haft tillgång till? Denna notering kommer USA definitivt att se som ett viktigt argument för en hård linje mot Irak.

Ändå måste den rimliga bedömningen efter vapenobservatörernas fredagsrapport bli att risken för ett krig inte har ökat.

Framför oss ser vi några dagar av många diplomatiska överläggningar i FN-huset. Samtidigt vet alla aktörer att USA "äger frågan", även om Förenta Nationerna i nuläget har en period av initiativkraft. Men den riskerar att bli kort.

Hur väljer då USA att agera? Försöker president Bush att tvinga fram en ny FN-resolution i syfte att få tillräckligt stöd för ett öppet krig eller väljer man att avvakta?

Den öppna konflikten mellan delar av Europa och USA borde leda till återhållsamhet från amerikanskt håll, men inget är säkert.

Problemet är nämligen att USA till varje pris vill ha bort Saddam Hussein från makten, medan FN i första hand vill skapa förutsättningar för ett Irak som inte utgör ett hot mot andra nationer i kraft av massförstörelsevapen.

En annan grund för världssamfundets agerande är att till varje pris undanröja hoten om att Irak ska utgöra en plattform för terroristverksamhet med hela världen som måltavla.

Fredagens närvaro i FN av så många och höga politiker från världens alla hörn visar på den oro som råder i hela världen inför ett fruktat krig.

Varje timme och dag som Förenta Nationerna kan behålla initiativet är värdefullt för freden. Men förr eller senare kommer ett avgörande och det är mot USA:s ledning som blickarna riktas den närmaste tiden.

Under de två senaste veckorna har Hussein och Irak stått i fokus. Nu flyttas strålkastarljuset för en stund mot USA. När ljuset åter riktas mot Irak kan, i ett värsta scenario, landet ha attackerats av USA. Med eller utan FN:s godkännande.

Världen håller andan!

Mer läsning

Annons