Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur 50 plus 16 blir 2 800 kronor i böter

Annons

Men just då var det alltså lugnt. Då kommer en mindre lastbil farande bakifrån och går ut för att köra om. Samtidigt ser jag den mötande bilen. Jag ställde mig på bromsen och med nöd och näppe slank lastbilen in framför oss. På lastbilens bakdörr fanns logotypen och reklamen för ett av Sveriges största bagerier.

Den äldsta utbrast: Jag ska aldrig köpa deras bröd!

För något år sedan frågade jag Ellen, äldsta dottern, om hon kom ihåg incidenten med bageribilen. Det gjorde hon. Ellen är en kund den bagaren aldrig kan vinna.

För tre veckor sedan skrev jag om vikten av service och att vårda varumärken. Jag tycker att många i bland annat servicenäringen inte till fullo inser kopplingen mellan det egna agerandet och kundens reaktioner. Flera läsare har hört av sig, bland annat Kurt Runnqvist som också upplever brist på intresse från många affärsanställda.

Jag var på semester under förra veckan i Turkiet. Bemötandet var oklanderligt och både humor och ett leende var självklart. När jag skulle lämna hotellet fick jag en folder där jag ombads att sätta betyg på alla deras servicefunktioner. Vid varje avdelning fanns frågan om jag blivit bemött med vänlighet och ett glatt ansikte.

Jag lämnade Turkiet med positiva erfarenheter beträffande det bemötande jag fick. Sedan är det en annan sak vad jag tycker om regimen och ett eventuellt inträde i EU.

Till och med flygresan var hygglig, även från en flygrädds perspektiv, och vi landade en kvart före utsatt tid, 07.00. Bilen fanns på plats på långtidsparkeringen och det hela gick mycket smärtfritt. Ända till Enköping.

Där motorvägen tar slut när man kommer från Stockholm, finns en rondell. Det är hastighetsbegränsat till 50 och efter rondellen syns 70-skyltarna något hundratal meter bort. Det var ännu ganska tidigt på morgonen och trafiken mycket gles.

Till saken hör att jag vanligen håller hastighetsbegränsningarna och många gånger har jag konstaterat att jag blivit beskjuten med polisens radarpistol men aldrig kört för fort. Men denna morgon såg jag inte polisen och hans vapen förrän hans kollega stod mitt i vägen och vinkade in mig.

Skillnaden mellan 66 kilometer i timmen och 50 kostar i dag 2 800 kronor, det vill säga ungefär en halv semesterresa till Turkiet. Sådant kan göra en ursinnig men det finns inte många att skylla på. Dock kan man ifrågasätta vitsen med en fartkontroll när trafikanterna är få. Det upplevs mer som ett sätt att håva in pengar till statskassan.

Jag erkände omgående mitt brott och när alla uppgifter var inhämtade och jag skrivit på min dom tröstade polismannen mig med att jag var den som dittills kommit billigast undan. Han var hela tiden saklig och lugn och framför allt; han var mycket vänlig. Han önskade mig lycka till under min fortsatta färd och gav mig sedan ett 2 800-kronorsleende.

Mer läsning

Annons