Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hultqvists farliga strategi

Annons

När Erik Westholm i torsdagstidningen påpekade att Dalarna är ett av få län utan snabbtågsförbindelse till Stockholm hade han givetvis helt rätt. Hans kritik av bristen på agerande från dalapolitikernas sida när det gäller SJ:s successiva nedtrappning av Dalabanans kvalitet var träffande.

Vi var några som förra året påtalade att Dalarna tillhörde "förlorarlänen" när det gäller Ban- och Vägverkens framtidsplaner fram till 2015. Förslagen till nyinvesteringar och underhållssatsningar på riksvägarna 70 och 71 samt Dalabanan mellan Mora/Falun och Stockholm var mycket negativa sett till behoven i vårt område.

När Region Dalarnas ordförande Peter Hultqvist (s) fick kommentera bakslaget sa han i en intervju - mot bättre vetande - att "utfallet var hyggligt".

Sett utifrån att Dalarna tillhör de mest expansiva regionerna för besöksnäringarna i landet var föreslagna nyinvesteringar på vägarna till Sälen och Idre på tok för låga. Andra regioner än Dalarna har skött sig bättre i lobbyarbetet mot både vägverk och regering.

Misslyckandet på järnvägssidan har samma bakgrund. Detta kan stå Dalarna dyrt eftersom vi blir alltmer beroende av bra och snabba resemöjligheter till Stockholm.

Jag tror att Peter Hultqvists låga profil i kampen om de statliga framtidspengarna är en farlig och dålig strategi. Inte heller den politiska oppositionen i Region Dalarna kan skryta med några framgångar när det gäller att flytta fram Dalarnas positioner.

När jag tänker på hur olika orter och regioner lagt upp sitt lobbyarbete gentemot Stockholms makthavare under årens lopp erinrar jag mig hur varvsarbetarna och Malmö kommun agerade när Kockum skulle läggas ned. De skrev till regeringskansliet med krav på ett snabbt möte med regeringens företrädare. Mötet blev också verklighet någon dag senare.

När Bergslagen skulle göra en uppvaktning för industriministern på 1980-talet nöjde de sig med att vänta fyra månader innan de fick komma till Stockholm och framföra sina krav...

Dessa kulturskillnader och politiska verklighetsuppfattningar ger kanske en förklaring till Dalarnas utsatta läge. Om man ska nå framgång måste man agera kraftfullt, samlat och konsekvent och inte låta andra bestämma agendan. Norrbottningarna och varvsarbetarna i väst skulle aldrig stå ut med Dalarnas tillbakadragna filosofi!

RONNY SVENSSON

Mer läsning

Annons