Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotad rättssäkerhet

Annons

Försäkringskassans köer har orsakat ännu en absurditet. Politikerna i socialförsäkringsnämnderna är så överhopade med ärenden att rättssäkerheten hotas. Deras uppgift är bland annat att fatta beslut om sjukersättningen som ersatt förtidspensionering.

Ledamöterna i socialförsäkringsnämnden i Avesta och Hedemora protesterar i en skrivelse till försäkringskassan i Dalarna. Politikerna vill ha ett tak på 45 ärenden per sammanträde och ordförandena i nämnderna i Falun, Borlänge, Mora och Ludvika instämmer.

Risken för felaktiga beslut är helt enkelt överhängande när ledamöterna timme efter timme ska beta av ärendehögen som aldrig tycks ta slut. Man kan också fundera över kvaliteten på inläsningen inför sammanträdet när politikerna ska ägna timmavis hemma i soffan med handlingar.

Det är inte underligt om det fattas felaktiga beslut om förtidspensionering, åt ena eller andra hållet. Och det är naturligtvis oerhört allvarligt om helt avgörande beslut för enskilda individer avgörs på lösa boliner.

Samtidigt är socialförsäkringsnämndernas bekymmer ett tydligt bevis för att allt inte står rätt till, fast sjukskrivningskurvan vänt neråt. Baksidan av myntet är att allt fler får sjukersättning, det vill säga förtidspensioneras och därmed utrangeras från arbetskraften.

Mer läsning

Annons