Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppfullt för Malung

Annons

Med anledning av tidningens ledare den 21 mars, "Malungs sju svåra år", känner jag behov av att lämna en mer positiv rapportering från Malungs/Sälens kommun. Det är otvivelaktigt så att de fakta om befolkningsminskning, strukturomvandling med mera som nämns i ledaren är korrekta. Ändå känner vi oss långt ifrån utslagna, inte ens nedslagna.

Brev till ledarsidan

Vi har ingen känsla av att bo i en gråtonad glesbygd med dystra framtidsutsikter, snarare i en offensiv landsbygdskommun med goda framtidsutsikter. Vårt näringsliv består i allt väsentligt av små och några medelstora företag med synnerligen differentierad verksamhet. Många av dem har redan på ett framgångsrikt sätt anpassat sig till den pågående strukturförändringen, andra har genomtänkta strategier för att möta en föränderlig framtid.

Jag, näringslivschefen och oppositionsrådet har under ett och ett halvt år gjort många besök hos företag runt om i kommunen. Dessa besök är väldigt upplyftande för oss kommunala representanter. Vi får alltid lära oss någonting nytt. Den idérikedom och kompetens vi får ta del av imponerar. Flera av våra företag är ledande inom sina nischer. Vi har också känt en stor samsyn mellan politiker och företag vad gäller synen på omvärlden.

Det är ingen idé att sitta och svära över EU eller en i övrigt vrång omvärld. Det är bättre att arbeta utifrån rådande förhållanden och inrikta sig på att påverka sådant som har direkt betydelse för oss och vår region, till exempel kommunikationer, vaktslående av offentlig och kommersiell service med mera. Vi har naturligtvis också en enorm tillgång i Sälenfjällen. Koncernledningar och huvudkontor må flytta, fjällen ligger obönhörligen kvar i nuvarande position. Detta faktum ger oss och andra kommuner med liknande naturtillgångar en unik särställning när det gäller att behålla verksamhet och arbetskraft inom våra domäner.

Vårt flyttnetto har under några år varit positivt, och förra året hade vi faktiskt en liten befolkningsökning. Vi inbillar oss att denna utveckling kan fortsätta.

Jag avslutar detta brev med att konstatera att kommunalrådsuppdraget är intressant, stimulerande och faktiskt många gånger roligt. Jag vill inte byta med något annat kommunalråd. Min, och många andras, framtidstro är stark.

Kurt Podgorski

Kommunalråd i Malung/Sälen kommun

Svar:

Tack, Kurt för ett inlägg sam andas framåtanda och härlig framtidstro. Du förefaller fast besluten att ta strukturrationaliseringen vid hornen i Malungs kommun.

Vi mediamänniskor har måhända en tendens att alltför ensidigt avhandla tillvarons problem och jäkligheter, så att allt positivt och hoppingivande, som också inträffar, oavsiktligt hamnar i medieskugga. Eländet slår till med löpsedelsbefrämjande dunder och brak, medan hälsan tiger still och därför mest omnämns i smånotiser.

Hans Lindquist

(pol red)

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons