Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre utbildning måste löna sig

Annons


Ett annat sätt att se på frukterna av högre utbildning är att välutbildade människor är livsviktiga för ett samhälles ekonomiska utveckling och att personer som har läst på universitet och högskola måste få en god avkastning på utbildningen som gör att de kan påverka sin egen situation.

Problemet med det senare resonemanget är att den privatekonomiska avkastningen på högre utbildning är liten. En färsk undersökning gjord av institutet för arbetsmarknadsforskning (IFAU) under näringsdepartementet visar att den genomsnittliga inkomsthöjningen efter varje extra år av akademiska studier är 1,7 procent. Det betyder att utbildningspremien i genomsnitt är knappt fem procent efter en treårig utbildning. För vissa utbildningar är inkomstutvecklingen bättre, men för en del är den till och med negativ.

Undersökningens resultat är överraskande. Den visar att utbildningspremien är betydligt mindre än vad tidigare undersökningar har givit vid handen. Cirka femton procent är vad forskare trott tidigare.

Enligt fackförbundet SACO stämmer dock IFAU:s undersökning väl överens med den bild som framträder ur deras lönestatistik.

Den som frågar studenter varför de läser på universitet eller högskola kommer sannolikt att få höra många andra motiveringar än just förväntad framtida inkomst. Sådant som personlig utveckling och familjetraditioner spelar roll. Men det går inte att bortse från den ekonomiska dimensionen. Inte minst med tanke på att en högskoleutbildning är en investering. Den som har tagit dyra lån för att skaffa sig en flera år lång utbildning vill så klart att satsningen ska löna sig.

Ska Sverige som land stå sig väl i den internationella konkurrensen är en satsning på utbildning a och o. Endast genom att konkurrera med kunskap kan ekonomin växa och välfärden tryggas. Därför är regeringens ambitioner om att många fler än i dag ska skaffa sig en högskoleutbildning bra. Men om den ekonomiska avkastningen av utbildningen är liten för den enskilde kommer det på sikt att få effekter på viljan att skaffa sig en utbildning. Redan i dag är det ett problem att många människor från studieovana miljöer som drar sig för att ta studielån och satsa på en högskoleutbildning. Det finns också en internationell dimension av detta. Om det inte är lönsamt att utbilda sig i Sverige kommer duktiga människor att söka sig till andra länder där det är det.

Mer läsning

Annons