Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Högerregeringen väljer konfrontation"

Annons

Christer Gruhs!

I en ledare i torsdagstidningen efterlyser Du samförstånd om skolpolitiken. Självklart är det en lovvärd ambition.

Men det finns också anledning att studera vilken grund den nya högerregeringen lagt för ett så kallat samförstånd. I verkligheten är det så att deras regeringsperiod sedan i höstas präglats av konfrontation.

Brev till ledarsidan/Politik

Några utmanande åtgärder är att utbyggnaden av högskolan har stoppats, kraftiga nedskärningar sker i vuxenutbildningen, arbetslivserfarenheten ska värderas ned vid ansökan till högskolan, de yrkesinriktade programmen vid gymnasieskolan ska inte längre ge kompetens för högskolestudier och lärarutbildningen ska skiktas vilket i praktiken göra vissa stadier "finare" än andra.

Det är en skola som innehåller mer av barriärer och stängda möjligheter som skisseras i högerns framtidsbild. Utbildningsväsendet blir i denna tappning inte lika flexibelt och framtidsinriktat. Framtidslinjen borde vara en satsning på det livslånga lärandet och ge många människor chanser att vid olika tillfällen i livet utveckla sig. Nu vrids klockan tillbaka.

Högerregeringen valde omedelbart konfrontationen, istället för stabilitet och samverkan. Nu kommer man och pratar om samförstånd. På ytan låter det bra. Det är upp till dem att visa vad som ligger bakom orden.

I verkligheten så har man hittills hårt drivit en rad förändringar som socialdemokratin inte kan ställa sig bakom. Högern söker sina förebilder i gamla tider. Det är beklagligt.

PETER HULTQVIST (s)

Peter Hultqvist, Borlänge, är riksdagsledamot och ledamot i utbildningsutskottet.

Svar direkt: Varför så blockerad av din egen politiska uppfattning, Peter? Jag möter ofta hängivna socialdemokrater som verkar eller verkat i skolans värld, men som är förtvivlade över den skolpolitik ditt eget parti står ansvarig för. Bortse från partiprestige och gå till förhandlingsbordet med vilja att förändra skolan till det bättre.

När det gäller mitt avsnitt i ledaren om energipolitiken tyder jag din tystnad om att du egentligen delar min uppfattning om behovet av en bred politisk samsyn.

CHRISTER GRUHS

Faximil. Samsyn. I torsdagsledaren efterlystes ett samarbete mellan regeringen och oppositionen om energi- och skolpolitik.

Mer läsning

Annons