Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp till självhjälp

Annons

Som centerpartist frågar jag vad regeringen gör för att minska afrikanska länders beroende av katastrofhjälp. Från vår sida vill vi verka för att ge fattiga länder möjligheten till att bygga upp sin egen produktion och därmed minska beroendet av EU:s och andras (goda?) vilja.

Inlägget/Jordbrukspolitik

Handelsavtalen är en viktig del i detta. Ländernas egna jordbruksreformer och stärkta landsbygdspolitik en annan. Vi måste veta vad vi vill med Sveriges biståndspolitik och vi måste låta det spegla helheten i alla våra internationella kontakter. Våga ta ansvar, våga ställa krav och våga var solidarisk.

FN varnar för svält i Västafrika. Vi är vana vid att det händer - men kan inte acceptera det. Regeringen antog för över tio år sedan en proposition (1994/95:100 Utrikesbilagan sid 54) där man fastslog att "Jordbruket var basen för utveckling i vårt land och så är det i flertalet fattiga länder i dag". Men det räcker inte med att konstatera faktum. Människor svälter och det går att förebygga - om vi hjälps åt. Sverige har som mål att bidra till att halvera fattigdomen och då är jordbruket avgörande i många länder.

Överproduktion som vi har svårt att göra oss av med i Europa, är inte försvarbar. Att dumpa den i fattiga länder med ödesdigra konsekvenser för deras egen produktion är oanständigt.

Jordbrukspolitiken är grundläggande och komplex. Alltifrån EU:s globala politik, enskilda länders politik, till jordbrukarnas verklighet på fälten. Trots att kvinnor sköter en väldigt stor del av jordbruksarbetet i Afrika, hålls de ofta utanför de utvecklingsprojekt och jordreformer som kommer med biståndsarbetare.

Detta beror ofta på biståndsarbetarnas okunskap om de lokala förhållandena, varpå många projekt misslyckas och småjordbrukarna som inte har råd med konstgödsel och maskiner måste lämna sina jordar. När det satsas på exportprodukter lämnas kvinnorna att ensamma klara produktionen för hushållet, medan männens inkomst från exportprodukterna sällan satsas på familjen.

Regeringen bör omedelbart genomföra de koncentrerade insatser som krävs för att de berörda länderna ska kunna genomföra nödvändiga ekonomiska reformer, parallellt med "förbättrad infrastruktur och rådgivning, utveckling av system för äganderätter och tillgång till krediter," (propositionen för tio år sedan). Detta ska naturligtvis ske med respekt för de länder som får bistånd och i enlighet med deras önskemål.

MARGARETA ANDERSSON

Margareta Andersson är riksdagsledmot för centerpartiet

Mer läsning

Annons