Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Himmelsk frid" för 15 år sedan

Annons

Varje land har sin egen Ådalentragedi. Inte minst nuvarande och före detta socialistländer.

Vad massakern på Himmelska fridens torg beträffar, så inföll den inte alltför många år efter det att Kinas marxistleninistiska system och "kulturrevolution" varit föremål för sanslös idealisering bland västerländska vänsterradikaler.

Ytterst enstaka exemplar av arten hade ännu anno 1989 påtagliga problem att helhjärtat ta avstånd från stridsvagnsinsatser som korrektionsmetod gentemot obeväpnade demonstranter.

På senare år har kommunistpartiet - det enda tillåtna - påtagligt höjt levnadsstandarden i Kina genom att introducera kapitalism och marknadsekonomi. Dock utan att samtidigt tillåta yttrandefrihet och demokrati, varför systemet mer påminner om en nationell högerdiktatur utan de gängse kulturkonservativa elementen. Diktatorn Francos "falangism" torde, bakom den politiska fraseologins rökridåer, te sig tämligen likartad om man bortser från en del specifikt kulturellt betingade skillnader mellan spanskt och kinesiskt.

Den kinesiska kommunistregimen ses numera med misstro inte bara från liberalt, moderat och socialdemokratiskt håll utan även av den västerländska vänstern. Den sistnämnda därför att regimen lämnat socialismen för att i stället praktisera ekonomiskt framgångsrik kapitalism. De förra på grund av intoleransen och förtrycket i Kina.

Det var länge sedan man såg ivriga röda idealister i "Mao-mundering" vifta med plakat och insamlingsbössor på svenska gator och torg.

På 1970-talet innebar varje lördagsbesök på Systembolaget i Falun och annorstädes ett veritabelt gatlopp mellan rader av ivrigt flygbladsutdelande och traktatförsäljande unga, rödkindade maoister.

Vart tog de vägen? Ett pittoreskt inslag i gatubilden har uppenbarligen gått förlorat.

Den ohyggliga tragedin på Himmelska fridens torg för i dagarna 15 år sedan medförde förhoppningsvis en definitiv omprövning för de allra flesta av maoismens då återstående, svenska supportrar.

Mer läsning

Annons