Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Himmelfärdsdag vid älvkanten...

Annons

Inte ens kyrkans företrädare förmår påverka vädret. Tacksamt tar vi plats i byns grillkåta, där vi möts av en värmande brasa och skydd mot de kalla vindarna från Västerdalälven. När prästen Sven Ödman hälsar oss välkomna är vi nästan 30 personer som samlats för att delta i församlingens första friluftsgudstjänst för i år. Vi blir så många att extrabänkarna kommer till pass.

Byfolket hade förstås hoppats att vi skulle kunna sitta utomhus och njuta av en vacker majmorgon med sol och fågelkvitter. Men försommaren har gjort en välbehövlig paus, som om den unnar oss att få njuta längre än i fjol, då de flesta blomster hade blommat över redan till midsommar. Diakonissan Catarina Wiberg är tacksam över att mötesplatsen har ett värmande inomhusalternativ att erbjuda. Det är vi också.

Kristi Himmelsfärdsdag är ingen kyrkodag som lockar massorna till kyrkan. Men vi som kommit för att fira både gudstjänst och gökotta i den hyggligt tidiga morgonen, får en intressant kunskapsresa signerad Sven Ödman. Dels om begreppet gökotta förr och nu, dels om himmelfärdsdagens bibliska betydelse med utgångspunkt från Jesu födelse i juletid, påskens död och uppståndelse och nu, 40 dagar senare, himmelsfärden.

Inte vet jag hur mycket den unge läseleven från Halland lägger på minnet. Han är kanske kommenderad att följa föräldrarna till gudstjänst och för att få prästens signatur i konfirmandboken. Jag försöker tänka tillbaka och får närmast tvinga hjärnan att öppna minnets skafferi, innan bilderna från 60-talets konfirmation i Floda kyrka flödar fram: Kyrkobesöken under resan mot konfirmationen var inga höjdarupplevelser. Pingstens högtidsdagar, däremot, ger fortfarande positiva vibrationer.

Men om detta säger jag förstås inget till den unge hallänningen. Han sitter närmast prästen och i det intima rummet ges inget utrymme för frågor, inte ens om de viskas. Han ser i varje fall inte särskilt lidande ut. Eftersom vi också får tillfälle att sjunga de vackra sommarpsalmerna och lyssna till kantor Anna Dahlfors vackra flöjtspel, tror jag att även den unge läspojken tycket att morgonen i Björbo var uthärdlig.

Jag och hustrun har cyklat till morgonsamlingen. På väg hemåt går vi igenom dagens "görlista". Gräsmattan ska klippas för första gången i år. Med elegans har uppgiften delegerats till mig. Jag protesterar inte mot kommenderingen. Vem tackar nej till två årspremiärer samma dag?

OBS! Om illustrationen får plats, behövs ingen bildtext.

Mer läsning

Annons