Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik Johansson: Så kan vi få slut på nazistmarscherna på våra gator

/

Annons

I helgen marscherade 600 revolutionära nazister från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Stockholm, en organisation vars främsta företrädare, direkt efter demonstrationen, romantiserade tanken om att hänga polisen från lyktstolpar.

Samma poliser som just skyddat deras demonstrationsfrihet.

POLISEN: Tröttsamt och banalt argument att polisen skulle vara likgiltiga mot nazism

Dessutom varnar Säpo för religiös extremism i Sverige där bland annat återvändande IS-terrorister ingår.

Vi småstadsbor tenderar att skjuta ifrån oss problemet med en ökad radikal nationalism och religiös extremism i det svenska samhället.

Det är något som händer på andra platser, eller så vill vi bara se den ena sidan av extremismens mynt.

Avestas säkerhetssamordnare menar att det funnits ett par, tre incidenter med religiös extremism de senaste åren, alltså inte en flodvåg av IS-krigare som det ibland kan låta, men det ska tas på yttersta allvar.

På den högerextrema sidan av myntet ser vi också en oroväckande utveckling sedan valet.

Aktiviteterna hos de högerextrema har eskalerat i både Avesta och Dalarna i stort, samtidigt som nazisterna tagit plats i både Ludvika och Borlänges kommunfullmäktige efter SD:s slapphet och vårdslöshet i hanteringen av sina lokala valsedlar.

På Outokumpu klistrades propaganda för nazistiska Svenskarnas Parti upp inför valet, under första maj marscherade 300 nazister från NMR i Borlänge och så sent som i somras arrangerade samma gäng en manifestation i Avesta.

Det senare exemplet arrangerades samma dag som vice statsministern Isabella Lövin talade i Avesta och vår försvarsminister var på plats för att lyssna.

Den dagen fick jag med egna ögon se hur dålig koll polisen och Säpo har på denna rörelse.

Det första jag noterade var nämligen två bekanta ansikten i en sliten bil bara 40 meter från talet.

Männen som bevakade talet var från NMR. Jag konfronterade både polis och Säpo med min iakttagelse, båda såg lika förvånade ut.

Jag måste än en gång betona, NMR är en organisation som har som uttalat mål att via revolution ta över Sverige, de har ett våldskapital och mycket pekar enligt Säpo på att de även har tillgång till vapen.

Då duger inte en förvånad uppsyn från de som ska skydda några av våra tyngsta företrädare i regeringen.

Jag ska inte måla fan på väggen, men samtidigt kan vi inte blunda inför det faktum att revolutionära nazister år 2016 anordnade den största manifestationen i organisationens historia.

Det här är ett problem som vi inte kan skjuta över på staten för en lösning

Även vi medborgare måste börja agera. Vi måste kunna stå enade oavsett politisk härkomst, formulera alternativ för dem som ser radikal kamp mot samhället som den enda lösningen.

En person blir inte nazist eller religiös fundamentalist över en natt, det är en radikaliseringsprocess som går att bryta.

Där spelar vi medborgare och civilsamhället en enormt viktig roll.

Vi måste klara av balansgången i att vara tydliga i vår avsky för antidemokratiska krafter, men samtidigt kunna erbjuda en väg ut för dem som står med ena foten innanför extremismens dörr.

Mer läsning

Annons