Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik Johansson: "Man tog inte ens ett ordentligt förhör med mig när jag besökte polisen"

Under förra veckan berättade DT om att Henrik Johansson, grundare av den antirasistiska sajten "Inte rasist men..." och krönikör på DT:s ledarsida hotats till livet. I nyhetsrapportering och opinionsjournalistik framkom kritik mot polisens hantering av hoten, vilken polisen nu svarat på. Här svarar i sin tur Henrik Johansson direkt.

Annons

Brev till ledarsidan: Det Henrik Johansson skriver stämmer inte – polisen tar visst högerextrema hot på allvar

DT-krönikören Henrik Johansson svarar polisen direkt.

Polisen bygger sitt svar på att jag skulle ha påstått att min senaste anmälning var nerlagd, detta stämmer inte. Jag pratar i generella termer, och om tidigare fall. Om detta varit otydligt så är det olyckligt, men samtidigt har jag i artikel efter artikel tydligt förklarat händelseförloppet.

LÄS ÄVEN:

Hotades till livet – "finns inget att göra" sa polisen

Vidare förklarar polisen att det är åklagarmyndigheten som beslutar om eventuella tvångsåtgärder, något jag är väl medveten om. Jag har heller aldrig påstått att man ska göra undantag i denna ordning.

Det jag däremot kritiserat är polisens oförmåga att agera. I detta fall handlar det om att man inte ens tog ett ordentligt förhör med mig vid något av de tre tillfällen jag besökte polisen. Detta trots att personen fortsatte att hota mig och tydligt markerade att han inte blev avskräckt av en anmälan. Polisen i Borlänge ville heller inte ens ta upp den tredje anmälningen, utan i stället hänvisade de mig till ett kommande förhör.

LÄS ÄVEN:

Henrik Johansson: Jag tittar på högen med utredningar av hot som polisen lade ned direkt

Jag har en enorm respekt för polisens arbete och står först i kön för att stödja kraven om större resurser och schyssta arbetsvillkor. Men det här handlar inte om resursbrist, det här handlar om slapphänthet och en oförståelse för det högerextrema hot som opinionsbildare, journalister och privatpersoner utsätts för.

Henrik Johansson

Grundare av Inte rasist men... och krönikör på DT:s ledarsida.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Bedrövligt med en så passiv polisinsats när DT-krönikören mordhotades

Debatt: Dödshot mot journalister ska inte innebära straffrihet

Mer läsning

Annons