Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heliga principer i förfall!

Annons

Samma socialistpartier som redan fattat beslut om att vid det senaste årsskiftet ta bort 13 vårdplatser vid lasarettet i Ludvika, är plötsligt beredda till omprövning och återge sjukhuset i Västerbergslagen sex av de borttagna platserna. Skälet till att beslutet omprövas har nte särskilt mycket med sjukvårdsbehovet att göra. Men Alf Johansson (s), Lars-Ove Hagberg (v) och Ann-Katrin Lofvars (mp) i den politiska landstingsledningen har fått en ny huvudman att tillfredsställa: Ken Swedenborg!

- Det här är politikens villkor, kommenterar landstingsrådet Lars-Ove Hagberg, när han ska förklara varför landstinget ska satsa sex miljoner till sjukhuset i Ludvika, samtidigt som Avesta lasarett inte får några extra pengar till nya vårdplatser, trots att ledningen för sjukhuset klarat tuffa krav i enlighet med budgetdirektiven.  

Hagberg borde komplettera sitt pressuttalande. Nämligen med uppgiften att villkoren för landstingspolitiken har satts av honom själv i samråd med de övriga partierna i den nuvarande politiska majoriteten. Tre de majoritetspartierna har gjort sig beroende av Ken Swedenborg för att driva den egna politiska linjen i hamn, utan risk att hamna i bryderi över att samarbeta med den politiska oppositionen.

Ken Swedenborg har därför fått sin "godispåse", utan annan motprestation än att stå fast vid sitt löfte att rösta rätt, det vill säga med det "röda laget", som är Swedenborgs egen beteckning på majoritetspartierna i landstinget. Och så här kommer det att se ut under den fortsatta mandatperioden. Då och då måste landstingsledningen leva upp till de löften som Swedenborg fått från Alf Johansson och andra ledande socialdemokrater när sjukvårdspartiet krackelerade efter valet i höstas. Vad uppgörelsen mellan Swedenborg och landstingsledningen  kommer att kosta skattebetalarna i slutändan är ännu skrivet i stjärnorna. Swedenborgs har alla möjligheter att bli framgångsrik i sin unika maktsituaition.

Den olyckliga maktstrukturen i landstinget river inte enbart upp gamla beslut. Den trasar också sönder heliga principer för en tidigare traditionell socialdemokratiska sjukvårdspolitik, nämligen att se till vad som är bäst för hela Dalarna i ett långsiktigt perspektiv. Det finns både i de politiska leden, liksom bland kunniga tjänstemän i landstinget, kompetens att avgöra hur helhetsstrukturen ska formas för att dalfolket ska den bästa möjliga sjukvården till en så rimlig kostnad som möjligt. Konceptet innehåller en kombination av vårdutförare och en renodling i fördelningen mellan kommunens och landstingets ansvar.

Men det politiska haveriet i landstinget efter septembervalet 2006 har i grunden slagit sönder det bästa av förutsättningar. En dag i taget är numera den politiska långtidsplaneringen i miljardföretaget Dalarnas Landsting.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons