Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heléne Lööw ett utmärkt val

Annons

Det är en grannlaga uppgift, som icke under några omständigheter får utnyttjas för kortsiktiga partipolitiska syften.

Herbert Tingsten omnämnde demokratin som det moderna samhällets överideologi. Demokrater ska självklart hålla vakt mot den parlamentariska demokratins fiender - som bl a heter kommunism, fascism, nazism, rasism, antisemitism. Den nya myndigheten är tänkt som en länk mellan fackhistorisk forskning och folkbildning. En intressant idé.

"Forum för levande historia" sorterar under kulturdepartementet och ska enligt kulturminister Marita Ulvskog vara "en länk mellan folkbildning och forskning" samt arbeta för "demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter, med utgångspunkt i förintelsen".

Det låter lite luddigt och enkelspårigt. En utgångspunkt i kommunismens skräckvälden är också nödvändig, när demokratins fiender ska identifieras. På vänsterkanten finns tyvärr fortfarande en tendens att om inte helt negligera så dock ta alltför lätt på det kommunistiska hotet mot demokratin för att istället desto ivrigare sysselsätta sig med nazism, högerextremism och rasism.

Historikern Heléne Lööw blir överintendent för Forum för levande historia. Ett utomordentligt gott val.

Lööw blev filosofie doktor på sin mycket uppmärksammade avhandling om den svenska nationalsocialismens historia. Både ifråga om "gammalnazism" och nynazism torde hon vara landets främsta experten i ämnena.

Och, väl att märka - Heléne Lööw har aldrig figurerat i den utomparlamentariska extremvänster, som anser sig ha patent på antinazismen och inte respekterar demokratins spelregler. Vilket emellanåt gör den skrämmande lika den extremism som den bekämpar.

Lööw är demokrat och erkänd akademisk forskare, vars integritet och objektivitet även extremister brukar erkänna. En sansad opinionsbildare, ingen politisk propagandist.

Intervjad i samband med utnämningen säger den nya överintendenten:

- Det kommer också att finnas verksamhet, som berör kommunismen.

Det låter bra.

Mer läsning

Annons